Calatoriile culinare sunt cele mai printre cele mai frumoase si gustoase, fara indoiala. Si, este confirmat, fiecare loc pe care l-am vizitat ni-l reamintim atunci cand gasim avem un stimulent gustativ sau olfactiv. Gustul mancarii pe care o savuram atunci cand vizitam o tara devine gustul vacantei noastre si al amintirilor pe care le adunam. Astazi va invit in Italia.
Afinele sunt printre preferatele mele pentru diverse preparate si le folosesc de cate ori am ocazia. Sunt usor de preparat, aromate, dulci-acrisoare si dau o savoare deosebita combinatiei in care sunt folosite. Astazi va recomand un desert fin, delicios, savuros si cremos: panacotta cu afine. Sa trecem la treaba!
Timp de preparate: 20 min, 2 porti, Dificultate: usor
Ingrediente:
- 300mol de smantana lichida
- 300ml de lapte
- 120g de zahar
- gelatine(praf)
- esenta de vanilie sau baton de vanilie
- fructe (mure, afine, coacaze, zmeura, capsune, phyzalis)
- frunze de menta
Mod de preparare:
Se pune la foc laptele si zaharul, intr–o craticioara. Se amesteca un pic de praf de gelatina cu o lingura de apa rece pana se omogenizeaza. In laptele de pe foc se adauga vanilia si smantana lichida. Se ia craticioara de pe foc si se afauga gelatina omogenizata. Dupa preferinte, se poate adauga si coaja de lamaie rasa – gustul de vanilie merge foarte bine cu cel de lamaie.
Se toarna aceasta compozitie, calda inca, in forme de silicon, care se pun la frigider pentru cateva ore.
Prezentare pe farfurie:
Se scot formele de la frigider si se trec foarte rapid prin jet de apa calda de la robinet, sa se poata scoate cat mai frumos desertul. Pe o farfurie se pune panacotta si, in varf, cateva bobite de afine. In jur, se aseaza fructe – jumatati de capsuna, mure si zmeura, afine.
Un desert simplu si foarte de efect! Pofta buna!
*Aceasta reteta a fost pregatita pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde.