Astazi vreau sa va propun un desert deosebit, ideal pentru ocazii speciale sau aniversari sau pur si simplu daca pasiunea pentru patiserie o cere, un preparat dulce de zile mari. Este un tort mai bine zis, unul pe care imi place sa il prepar acasa, din cand in cand, pentru gustul extraordinar, dar si pentru ca e usor si simplu de facut. Sa trecem la treaba!
Ingrediente pentru 6 portii:
- 6 galbenusuri de ou
- 125g zahar tos
- 125g faina
- 210g ciocolata neagra
- 210g unt 82%
- Zmeura
Mod de preparare:
Se pun la bain-marie untul si ciocolata. Intre timp, se bat la mixer galbenusul de ou cu zaharul pana devine o souma de culoare galben-deschis. Cand spuma e buna, se adauga, treptat, faina, pana se leaga impreuna (se amesteca usor, cu mana). Se adauga ciocolata si untul si se amesteca bine, dar bland, cu o paleta.
Se ia o forma pentru moelleux – se recomanda o forma de 16cm diametru si 4,5cm inaltime. Se pune putin unt topit in ea, apoi se asaza pe o tava.
Daca forma este de silicon, se asaza direct in tava care merge la cuptor; daca nu, se pune in tava o foaie de pergament, pe care se asaza forma. Se toarna compozitia si se da 15 minute la cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius, pana se ridica. Se scoate forma si se infige usor un cutit intre moelleux si peretii formei, eliberand prajitura. Se rastoarna usor pe platou.
Mod de prezentare:
Se decoreaza moelleux-ul cu zahar pudra si fructe de padure – zmeura sau fructe acortate. Se serveste foarte calda.
Aceeasi reteta se poate prepara si pentru moelleux-uri mici, individuale. Aceeasi compozitie se imparte in 6 forme (se pot folosi forme de aluminiu sau de silicon).Se procedeaza la fel: se pun un pic de unt, apoi se toarne compozitia. Singura diferenta este ca la cuptor se lasa doar 8 minute – fiind mici, se patrund mai usor.
Spor la treaba si sa savurati cu placere!
*aceasta reteta a fost pregatita pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde.