Iubesc sa creez. Iar si iar. Sa mixez ingrediente si sa testez combinatii inedite. Uneori imi si ies. 🙂 Astazi va povestesc despre o reteta tare draga mie, gustoasa si hranitoare. Pentru cine nu stie, carnea midiilor este plina de proteine benefice. Reteta de astazi are un aer Provensal, asa ca va fi usor sa te simti purtat pe alte meleaguri cand o vei pregati. Daca urmariti pasii, vezi vedea ca nu e deloc complicat de gatit.
Ingrediente
14 midii cu cochilie
1/2 conopida intreaga
1/2 ceapa
130 gr piept de rata afumat
1/2 cana de faina
2 oua intregi
1 lingura de patrunjel tocat
150 gr varza alba
nucsoara
150 gr vin alb
1/2 lamaie
pesmet (obisnuit sau panko – pesmet japonez)
200 ml ulei de floarea soarelui
sare, piper negru zdrobit
Ingrediente pentru sos
5 rosii
1/2 lingura de pasta de rosii
1/2 catel de usturoi
1/4 ceapa alba
1 foaie de dafin
2 linguri ulei de masline
scortisoara
un varf de lingura de zahar
Ingrediente decor
apio (telina americana)
salata cresse
conopida
muguri de pin
cimbru
Mod de preparare
Spal si curat midiile bine. Pun la fiert 2 pahare de apa, lamaie si vin alb si, cand clocoteste, adaug midiile pentru 2 minute. Le strecor, scot carnea din cochilie si o las deoparte. Pastrez cochiliile.
Spal conopida, tai cateva bucatele pe care le pun deoparte si o pun la fiert cu sare, pana se inmoaie. Cand e gata, o scot. Toc marunt varza alba si ceapa. Toc in cubulete pieptu; de rata afumat si pun deoparte 15-20 bucati. Intr-o tigae, calesc ceapa pana devine aurie, apoi adaug cubuletele de piept de rata (nu cele puse deoparte) si, dupa 1-2 minute, adaug varza. Dau focul la mic si las pana cand varza se inmoaie bine. Adaug sare, piper si, cand e gata, las deoparte.
Pisez cu furculita conopida, mai grosier. O pun in bol, adaug compozitia calita in tigaie (ceapa, piept de rata si varza), patrungel tocat, sare, piper, nucsoara, amestec si las deoparte.
Iau cochiliile de midii si le umplu cu compozitia de mai sus – vezi deasupra retetei cum anume. Pregatesc ingredientele pentru pane: trei farfurii, una cu faina, a doua cu ou batut, iar a treia cu pesmet. Trec fiecare scoica prin cele trei ingrediente, in aceasta ordine, “tamponand” usor umplutura.
Intr-o tigaie pun uleiul de floarea soarelui si, cand se incalzeste (ca la snitel, deci nu fierbinte), pun midiile cu umplutura in jos; le misc incet, astfel incat toata umplutura sa fie in contact cu uleiul. Preincalzesc cuptorul la 170 grade C si, intr-o tava, pe foaie de copt, pun midiile, sa se patrunda, 5-6 minute.
Pentru sos, dau 5 rosii moi, fara piele, prin razatoare. Toc fin catelul de usturoi si ceapa. Pregatesc 1/2 de lingura din pasta de rosii. Iau o oala, torn 2 linguri de ulei de masline cald, calesc ceapa, usturoiul si foaia de dafin, sa iasa aromele. Pun in oala rosiile si amestec 2-3 minute, pana clocotesc. Adaug 1/4 de lingura de zahar, scortisoara, 1/2 lingura de pasta de rosii, sare si piper negru zdrobit. Amestec pana se evapora apa si se formeaza sosul, apoi las deoparte.
Mod de prezentare
Intr-o farfurie mai adanca, torn sos de rosii, apoi asez 7-8 midii, cu umplutura in sus, in forma de floare. Tai cateva bastonase scurte de apio, tai conopida cruda in felii foarte subtiri, gen carpaccio. Trag in tigaie mugurii de pin. Intr-un bol, pun apio, conopida, mugurii de pin rumeniti, ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper negru zdrobit, apoi amestec bine si adaug totul peste midii. Decorez cu frunzulite de salata cresse.
Aceasta reteta face parte din serie de #retetelacheie pregatite pentru revista Mega Image. Puteti gasi revista in orice magazin Mega Image, gratuit.
Sper sa va iasa!
Pofta buna!
Al vostru,
Joseph H.