chefjosephhadad.ro

Halibut pe pat de spanac

Joseph Hadad
Recipe by
24 h + 3/4h
Timp: 24 h | Preparare: 45 min | Porții: 4 porții

O combinație interesantă de spanac cu pește, de inspirație mediteraneeană, cu arome suave și texturi complexe.

Ingrediente 

file de halibut 520 gr (180 gr/persoană)

2 bucăți ceapă eschalot

500 gr spanac

120 ml ulei de măsline

1 bucată anghinare

3 roșii

20 măsline Thasos sau Kalamata

50 gr migdale

½ linguriță pătrunjel tocat

6 frunze de busuioc

½ lime

sare

piper negru zdrobit

½ căței de usturoi

rozmarin

Mod de preparare

Migdale crocante (se prepară cu o zi înainte). Migdalele se lasă în puțină apa, timp de 24 de ore, la frigider. Se decojesc și se tamponează foarte bine. Se pot lasă la temperatură camerei 3-4 zile sau la cuptor preîncălzit la 40 de grade, timp de 3 ore. Până se evaporă toată apa, că să fie crocante. Pentru a le praji, se pun la cuptorul preîncălzit 170 de grade, până devin maro-auriu deschis. Se scot și se lasă la răcit. ( Tips: nu se acoperă)

Peste. Se tăie fileul în 4 bucăți și se fac 3-4 crustături pe partea cu piele, pe fiecare bucată. Se asezonează cu sare, piper și puțină lime. Se lasă aproape jumătate de oră, să absoarbă mirodeniile. Se ia o tigaie și se pune o foaie de pergament. Se adaugă pe pergament restul de ulei de măsline și se încălzește puțin. Se pune peștele mai întâi pe partea cu pielea, până devine arămiu, cc 3 minute. Nu vă fie frică dacă pergamentul ia culoarea maro, nu se arde. Se întoarce și se mai ține 1 minute pe partea cealaltă. Apoi se bagă la cuptor preîncălzit la 180 de grade, timp de 5-7 minute, în funcție de grosimea fileului.

Spanac. Se toacă ceapă eschalot și usturoiul foarte mărunt (puteți da și prin răzătoare). Se toarnă 2 linguri de ulei într-o tigaie și se sotează ceapă, până devine transparența. Apoi se adaugă usturoiul și se mai sotează câteva secunde. Se adaugă spanacul, sare și piper negru zdrobit și se sotează împreună 2 minute. Se scoate de pe foc și se pune într-o sită, să se scurgă apa.

Sos mediteranean. Se scot sâmburii măslinelor și se pun într-un bol mic. Se tăie roșiile file, se îndepărtează coajă și sâmburii și se tăie cuburi mici. Se adaugă migdalele în amestecul de măsline și roșii, cu pătrunjelul și busuiocul tocate. Se adaugă sare, piper negru zdrobit, lime și 45 ml ulei de măsline. Se amestea ușor, să nu zdrobim cuburile de roșii, și se verifică gustul de sare și piper. Se lasă deoparte 20 de minute, că să intre toate aromele.

Aranjarea pe farfurie. Se ia o formă rotundă și se pune spanacul. Se presează foarte ușor până se formează un pat. Se scoate formă și se așează peștele peste spanac. Se pune peste peste anghinare și se toarnă sosul mediteranean. Se decorează cu frunze de rozmarin. Se servește cald.

Category:

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 2 3 4 5