Dragii mei, ziua de vineri este cea dedicata pestelui proaspat, ziua in care restaurantul este aprovizionat cu cele mai bune capturi, de provenienta sigura si de cea mai buna calitate si ziua in care imi place sa pregatesc diverse preparate si sa creez retete, sa imbin ingrediente sa imi provoc creativitatea. Ceea ce va indemn si pe voi astazi, sa va provocati creativitatea si sa pregatiti un preparat a carui prezentare pe farfurie este una construita pe verticala. Acest mod diferit de a va construi prezentarea preparatului est eun exercitiu interesant si va va impresiona musafirii, cu siguranta. E bine sa incercam lucruri noi, sa iesim din rutina, sa incercam sa ne bucuram de fiecare lucru nou si sa il impartasim cu ceilalti. Montarea pe verticala intr-o farfurie e altfel decar sunteti obisnuiti, adica in loc sa alaturati carnea garniturii, acestea vor fi asezate in alt mod, iar efectul va fi spectaculos. Asadar, sa trecem la trecem la treaba, caci azi va propun o dorada cu spanac pe pat de ardei copti, ideala pentru pranz sau cina. Reteta este una de inspiratie mediteraneana si va fi indragita de familie sau mudafiri.
Timp de preparare: 40 min, 4 portii, Dificultate: usor
Ingrediente:
- 4 ardei grasi galbeni
- 300g spanac
- un peste dorada de 380-400g
- 6 linguri ulei de masline
- 1 lingurita tocata de esalota
- 1 fenel
- salata cresse
- piper negru zdrobit
- ulei de masline
- zeama de lamaie
Mod de preparare:
Ardeii intregi, spalati, se dau la cuptor preincalzit la 190 grade Celsius cu putin ulei de masline, pana capata o culoare aurie, semn ca sunt copti. Se scot, se presara o lingurita de sare mare, grunjoasa pe ei si se “sigileaza” tava cu nailon, astfel incat aburul sa ajut pielita ardeilor sa se umfle. Cand sunt gata, cu o forma de rondele se taie. E nevoie de 8-9 rondele pentru fiecare portie. Cum? Simplu: dupa ce s-au copt si au fost tinuti un pic la abur, li se face o crestatura, se curata de seminte si se intind pe o suprafata neteda, cat mai mare. Cu o forma rotunda de metal, se decupeaza rondelele, care se folosesc apoi ca baza a preparatului nostru.
Se taie fenelul in jumatate si se pune la fiert cu sare si un pic de lamaie. Cand se inmoaie, se scoate si se pune in apa rece cu gheata, ca sa-si pastreze culoarea. Apoi se desfac cateva frunze de fenel, iar restul se lasa deoparte.
Se scapa frunzele fragede de spanac. Se pune o oala cu apa si sare pe foc si, cand clocoteste, se scufunda rapid spanacul, 12-15 secunde, iar apoi se scoate in apa rece. Se strecoara bine si se lasa deoparte.
Din dorada, se formeaza fileuri. Se scoat oasele si se taie fiecare filé in medalioane.
Se alege farfuria pentru servire si se aseaza rondelele de ardei copt. Inainte, se asezoneaza cu sare, piper si zeama de lamaie. Se aseaza ca si cum ar fi carpacciom suprapunandu-le usor, astfel incat sa formeze un cerc.
Se toata putina ceapa marunt, intr-o tigaie se toarna ulei de masline si se soteaza ceapa, apoi se adauga spanacul, sare si piper. Se soteaza si se lasa deoparte.
Intr-o tigaie de teflon se pun 2 linguri de ulei de masline. Se cresteaza fiecare bucata de peste pe partea cu piele, ca sa nu se curbeze si se pun in tigaie. Dupa jumatate de minut, se intoarce pestele, se lasa inca o jumatate de minur, apoi se baga in cuptorul preincalzir la 180 grade Celsius,inca 3 minute. Cat e la cuptor, se da fenelul cu putina sare, piper si ulei de masline, iar apoi se scoate pestele.
Prezentarea pe farfurie:
Aceasta este provocarea de care va vorbeam mai devreme, montarea pe verticala: in farfuria in care ati asezat deja cercul din rondelele de ardei gras galben se pune spanacul, chiar in mijlocul format de ardei. Se aseaza o bucata de peste, apoi o frunza de fenel, din nou peste, fenel si, in final, inca o bucata de peste, Se decoreaza cu salata cresse sau varfuri crete de salata verde. Se mai poate folosi si cimbru sau busuioc. Nu-i asa c-a fost usor?
Pofta buna va doresc!
Al vostru, Joseph
*Reteta a fost pregatita pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde