O alta invitatie intr-o calatorie culinara va lansez astazi, printr-o reteta noua pe care o recomand, o placinta mediteraneana gourmet, cu legume si lup-de-mare, cu sos delicios de ardei capia, crocanta si fresh, imbinand atat atributele unei preparat gourmet, cat si savoarea bucatariei traditionale. Zona mediteraneana are gusturile sale specifice, ingrediente mereu proaspete si ierburi aromatice diverse. E o bucurie sa gatesc inspirat de aceasta zona geografica!
4 portii
Ingrediente:
- 2 foi de placinta
- 300g file lup-de-mare
- 4 ardei capia
- 15g capere
- 4 rosii cherry
- 1 1/2 lingurita patrunjel
- 1 1/2 lingurita chives tocate
- 1 salota
- sare
- piper alb
- 2 bucati zucchini
- 2 bucati conopida (medii)
- 4 1/2 linguri ulei de masline
- 2 catei usturoi
- 2 foi de dafin
- stoc de peste
- vin alb demisec
- Pernod
Pentru sos de ardei capia:
- 2 kg ardei gras sau capia
- 30 ml lichior Pernod
- 3-4 boabe de piper negru 1/2 catei de usturoi
- 7-9 boabe de coriandru
- 1/2 anason
- 1 crenguta de cimbru
- 2-3 frunze de rozmarin
Pentru decor:
- 4 fasii ansoa
- 4 fire cimbru
- 4 frunze busuioc
Mod de preparare:
Intr-o oala in care se pune 1/2 stoc de peste se adauga 2 foi de dafin, 50 ml vin alb demisec si boabe de piper negru. Se lasa la fiert 30 de min. Se iau fileurile de peste si se pun intr-o sita care sa poata fi asezata deasupra oalei, pe foc. Se acopera cu capac si se lasa la foc mic, sa se faca la abur, pentru 5 minute. Apoi se scoate pestele si se lasa la racit. Se toaca marunt salota, patrunjelul si ceapa olandeza. Se lasa totul deoparte, intr-un bol. Se ia pestele racit, si se rupe in bucati mici. Se adauga ceapa, patrunjelul si caperele. Se asezoneaza cu sare, piper negru si ulei de masline si se lasa la o parte.
Se ia foaia de placinta si se taie pe rotund, cu ajutorul unei forme, 4 bucati de 10 cm si 4 bucati de 6 cm. Se ia o forma de silicon (circumferinta de 10 cm) in care se asaza cate o bucata de foietaj data cu un strat de ulei de masline. Se adauga pestele asezonat. Se inchide placinta cu foietajul de 6 cm si sa mai da un strat de ulei de masline. e da la cuptor la 160 de grade Celsius, timp de 20 de min, pana capata o crusta aurie crocanta.
Pentru sosul de ardei capia, ardeiul se spala si se curata, apoi se toaca la robot pentru a se obtine sucul. Usturoiul se taie felii. Se zdrobesc boabele de coriandru. Se adauga toate in zeama de ardei, impreuna cu lichiorul Pernod. Se lasa la fiert, la foc mic, pana scade apa aproape 70% si ramane un sos gros. Se gusta de sare la final. Se strecoara.
Sa trecem la legume: se pune la copt un ardei capia. Se curata apoi coaja pana ramane doar pulpa. Se asezoneaza cu ulei de masline, sare, piper si putin usturoi si se lasa deoparte. Zucchini se taie in lungime felii subtiri. Se blanseaza timp de 5 secunde, apoi se scot in apa rece. In aceeasi apa fiarta se blanseaza si rosia timp de 5 secunde, apoi se scoate si se decojeste. Conopida se pune la fiert aproape 10 minute cat sa fie al dente, apoi se taie pe jumatate. Se asezoneaza zucchini, conopida si rosiile cherry cu ulei de masline, sare, piper alb si putina lamaie. Se amesteca foarte usor cu mana, sa nu se rupa.
Mod de prezentare:
Se asaza placinta pe mijlocul farfuriei. Dovleceii se pun felie cu felie, pe marginea placintei. Apoi se adauga ardeiul capia, rosia si conopida. Se decoreaza cu o fasie de ansoa, frunze de busuioc proaspat, cimbru, capere si putin ulei de masline. Langa placinta se face un decor cu sosul de ardei capia.
Pofta buna!
Al vostru,
Joseph
*Reteta face parte din prima mea carte, “In Bucataria lui Joseph”