chefjosephhadad.ro

Parfait de halva cu sos de portocale

Dragii mei, ce spuneti daca incepem o noua saptamana si o noua luna cu ceva dulce, aromat si racoritor? Am pentru voi o sugestie deosebita: un desert spectaculos! Va propun un parfait de halva cu sos de portocal. Extraordinar! 

Imi place mult halvaua, e si o chestiune culturala, de familie. Ma bucur ca pot gasi halva de calitate in coment si ca o pot gati asa cum imi place mie. Cu halva se pot prepara prajituri, torturi, checuri si multe altele, iar astazi pregatim impreuna un parfait de halva. Sa trecem la treaba!

Ingrediente pentru 8 portii: 

Pentru parfait: 

  • 120g halva de fistic
  • 175g smantana lichida
  • 175g frisca vegetala, 1 ou si 4 galbenusuri
  • 50g zahar
  • 25g gelatina
  • 750g inghetata de vanilie
  • 150g fistic
  • 25ml coniac
  • coaja de portocala de la o portocala

Pentru sosul de portocale 

  • 500ml de suc de portocale fara pulpa
  • 3 linguri de zahar
  • 40g unt
  • 1 fir cimbru
  • 1 varf de sare
  • o lingura si jumatate de Cointreau sau Grand Marnier

Pentru decorul din zahar ars: 

  • 3 linguri de zahar si 1,5 linguri de apa

Pentru decor: 

  • fructe (capsune, zmeura, physalis

Mod de preparare: 

Se prepara parfait-ul. Se bate la mixer smantana si frisca pana se ingroasa. Intr-un bol, se sparge un ou, se adauga cele 4 galbenusuri si se bat bine cu mixerul. Se adauga zahar si, cand ouale s-au facut spuma, se pune gelatina, iar apoi amestecul de frisca si smantana de mai inainte. Se amesteca bine si se adauga inghetata, coniacul, jumatate din cantitatea de coaja de portocala rasa si fisticul crud.

Continuam cu sosul de portocale. Intr-o craticioara antiaderenta se topeste zaharul pana se face auriu-deschis, se toarna untul si se aesteca. De adauga Cointreau-ul (sau alt lichior de portocale), se amesteca din nou si se pune zeama de portocale. Se pune si firul intreg de cimbru, un strop de lamaie, jumatate din cantitatea de coaja de portocala rasa. Se lasa totul la foc mic pana scade la jumatate si capata o consistenta lipicioasa.

Se ia o forma de cozonac si se asterne pe ea o folie de nailon, avand grija sa se muleze pe forma de cozonac. Se presara 100g de halva (se pastreaza putina pentru la sfarsit) pe fundul tavii. Separat, se da la cuptor fisticul, la 170 grade Celsius, sa se rumeneasca putin. Se scoate si se lasa sa se raceasca, apoi se zdrobeste si bucati mai mari. Se presara peste halva si, deasupra, se pune piper negru zdrobit.

Cu un polonic, se toarna un strat foarte subtire de parfait, de aproximativ 2cm, peste halvaua din forma. Se da la congelator jumatate de ora, apoi se pune restul de portocala rasa si se umple forma cu ceea ce a mai ramas din compozitie. Se inchide foaia de nailon, se bate de doua-trei ori forma de masa, ca sa se aseze compozitia si se lasa la congelator 3-4 ore.

Pentru decorul din fire de zahar ars, se pun pe foc zaharul (3 linguri) si o lingura si jumatate de apa. Cand capata o culoare aurie foarte deschisa, se lasa la rece si, inainte de a se raci foarte tare, e momentul de facut suvite subtiri, scotand din el bucati lungi si subtiri si formand un soi de ghem de fire.

Prezentarea pe farfurie: 

Intr-o farfurie mai generoasa, se toarna sosul de portocale si se aseaza fructele. Se scoate parfait-ul de la congelator. se rastoarna pe un platou usor, cu atentie, si se taie felii de 2cm – doua felii pentru fiecare portie. Se transfera doua felii in farfuria in care a fost pus sosul si fructele, pe mijloc, cu mare atentie. Se decoreaza cu firele de zahar realizate mai devreme, pentru un efect vizual maxim.

Acesta este un desert deosebit, spectaculos, pe care il puteti pregati pentru o seara romantica sau o petrecere mai restransa, alaturi de cativa prieteni. Va fi foarte apreciat!

 

*reteta a fost pregatita pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 2 3 4 5