Carnea de pui este cel mai popular tip de carne la nivel mondial. Cu excepția vegetarienilor, pasărea este singura consumată de toate popoarele lumii, indiferent de religie sau tradiție. Și, mai mult de atât, puiul este cel mai versatil în ceea ce privește modul său de preparare și combinațiile de ingrediente cu care se potrivește.
Și tocmai pentru că este așa de popular, nu este atât de luat în serios de către bucătarii amatori precum alte tipuri de carne. Astfel apar diverse greșeli care în final duc la un rezultat nu tocmai delicios în farfurie. Greșeli ce pot fi cu ușurință evitate. Iată cum:
Alegerea cărnii este la fel de importantă ca și în cazul vitei, de exemplu. Preferabil ar fi să mergeți pe varianta unui pui organic, hrănit natural și fără hormoni. De asemenea, oricând este de preferat o carne de pasăre proaspătă uneia congelate. Suculența cărnii din farfurie este dată și de conținutul de apă din ea, iar prin congelare și decongelare, aceasta se pierde și mâncarea va fi mai uscată.
Dacă totuși trebuie să folosiți carnea congelată (de voi, că ați avut prea multă data trecută sau de la magazin), atunci cheia este să o lăsați la dezghețat în frigider peste noapte. Niciodată la temperatura camerei sau în apă fierbinte. Cum temperatura cărnii a trecut de 4 C la exterior, bacteriile de pe suprafața ei încep să se înmulțească și devin dăunătoare. Decongelarea în frigider menține temperatura optimă până la gătire. Iar apoi, carnea trebuie scoasă la temperatura camerei vreo jumătate de oră, astfel încât să nu treacă printr-un șoc termic atunci când e pus direct din frigider la gătit.
Când cumpărați bucăți de pui cu pielea pe ele, nu o îndepărtați pentru că va face numai bine produsului final. Pielea eliberează către carne sucuri gustoase, care dau savoare mușchiului. De asemenea acționează ca o barieră de protecție, care să prevină arderea și uscarea cărnii.
Și apropo de uscare. Pentru a avea acel strat crocant deasupra, este esențial ca suprafața să fie bine uscată. Așa că sfatul meu este să lăsați puiul vreo două ore descoperit în frigider, astfel încât să se zvânte bine.
Carnea de pui nu este foarte gustoasă de sine stătătoare, așa că recomandarea mea este să o asezonați foarte bine. Sarea poate fi pusă chiar cu ceva timp în avans, mai ales pe piept, pentru a ajuta la înmuierea lui. Dacă vorbim de marinade, carnea de pui absoarbe repede aromele, așa că și 15-20 de minut sunt suficiente, iar mai mult de câteva ore chiar nu sunt necesare. În rest, ierburile aromatice sunt perfecte pentru asezonarea puiului.
Dacă vreți să îl gătiți în tigaie, aveți, însă, grijă, să nu aglomerați tigaia. Gustul bun ar puiului este dat tocmai de caramelizarea suprafeței lui la temperaturi înalte. Prea multe bucăți de carne într-un spațiu mic, nu vor permite evaporarea apei și astfel puiul nu se va carameliza, va fi practic gătit în aburi.
Și, nu în ultimul rând, ca orice carne, și puiul trebuie să stea să se „odihnească” un pic după ce a fost gătit, înainte de a-l tăia. Mai ales dacă vorbim de un pui întreg, făcut la cuptor.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5