chefjosephhadad.ro

Blog

Planul mâncărurilor congelate

No Comments

V-am spus adesea despre dorința mea de a nu risipi alimentele și despre cum putem păstra mâncare mai multă vreme prin congelare. Da, mâncarea deja gătită. Poate că s-a întâmplat să aveți mai mult dintr-un ingredient, pentru că așa l-ați cumpărat sau primit, dar cantitatea de mâncare rezultată a fost prea mare pentru nevoile apropiate ale voastre sau familiei voastre, așa că pentru a nu arunca jumătate de cratiță, congelați-o.

Cum să o congelați și cum să planificați mesele în avans, vă povestesc în cele ce urmează.

Sigur că o ciorbă sau o tocană pot fi mâncate câteva zile la rând fără probleme, așa cum se întâmpla în copilăria noastră. Un sfat bun în acest caz, însă, este să încălziți mâncarea doar pe porții, atunci când aveți nevoie, nu întreaga cratiță, pentru că încălzirea repetată va altera atât gustul, cât și textura preparatului. Iar dacă nu vreți să mâncați același lucru câteva zile, atunci puteți congela. Dar și congelarea ar trebui făcută pe porții. Iar dacă sunteți o familie de 3-4 persoane, atunci porțiile nu ar trebui să fie neapărat individuale, ci porții de o masă pentru toți. Porțiile individuale pot ocupa mai mult loc în congelator și, dacă folosiți recipiente de plastic, și mai multe vase. Însă puteți congela alimentele porționate și în pungi de plastic, chiar și supa. Puneți punga deschisă într-un bol cu marginile pungii ca o manșetă pe buza bolului și turnați supa în pungă. Când s-a umplut bolul, ridicați marginile și înnodați punga.

Nu puneți, însă, mâncarea nerăcită în congelator. Ceva ce este încă peste temperatura camerei va ridica nivelul temperaturii din congelator și va crește riscul decongelării articolelor din jur, crește riscul dezvoltării bacteriilor și al stricării congelatorului. Congelatoarele profesionale sunt diferite de cele casnice, deci nu confundați un abatitor cu un congelator obișnuit.

Și etichetați-le. Scrieți pe pungi sau recipiente ce anume este în ele. E posibil să uitați ce aveți acolo sau să nu vă dați seama în ce pungă ați congelat pătrunjelul și în care coriandrul.

Dar nu totul poate fi congelat. De exemplu sosurile pe bază de smântână sau unt nu sunt tocmai pretabile pentru congelare pentru că la decongelare textura lor va fi una complet diferită. Nici salatele nu merg congelate. Legumele proaspete pot fi congelate doar dacă plănuiți să le folosiți apoi la gătit, pentru că altfel vor fi prea moi și apoase pentru a fi consumate crude. Iar dacă vreți să vă pregătiți astfel legumele pentru mâncăruri ulterioare, aveți grijă să le puneți în pungi diferite pentru legume diferite. Mazărea boabe se va decongela mai repede decât buchețelele de broccoli, de exemplu. Și mâncărurile deja prăjite nu sunt bune de congelat, pentru că la dezghețare, exact ceea ce este mai bun, partea crocantă, va fi moale și apoasă.

Congelatorul nu este o gaură neagră fără fund. Așa că periodic folosiți din ce ați pus la congelat.

Și nu puneți la congelator mâncarea care nu v-a plăcut. Dacă nu v-a plăcut acum, nu vă va place nici mai târziu și nu faceți decât să ocupați locul din congelator degeaba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5