Și cu ciupercile ne îndeletnicim mai multe săptămâni, pentru că merită atenția noastră. Dacă în articolul trecut vedeam cu ce le putem asezona, acum vedem cum le putem păstra mai multă vreme dacă am cumpărat prea multe.
Ciupercile întregi proaspete rezistă în frigider, în condiții optime, într 4 și 7 zile, iar cele feliate, doar vreo două-trei zile, însă congelate vor rezista chiar și luni. Aveți, însă, grijă la momentul în care încep să se strice ciupercile din frigider. Dacă doar au o textură lipicioasă, însă nu s-au stricat, merg spălate și sunt ok. Dar dacă apar pete maro, dacă devin moi sau încep să miroasă rău (a pește), atunci este momentul să le aruncați.
Ca să își păstreze mai mult timpul de viață în frigider, ar trebui să nu le spălați înainte de a le pune la păstrat.
În frigider, cel mai bine se păstrează într-o pungă de hârtie, care să absoarbă umiditatea. Dacă le lăsați în caserola de plastic în care le-ați cumpărat pentru mai mult zile, se va produce condens, care va strica calitatea ciupercilor. Mai pot fi păstrate și într-o punga de tip ziplock cu prosoape de hârtie în jurul ciupercilor, care să absoarbă umiditatea, iar punga închisă cât mai etanș și aerul scos din ea pe cât posibil la închidere.
Ciupercile se păstrează foarte bine și la congelator, fie crude sau deja gătite parțial. Pentru cele crude, este bine să le curățați cu o perie înainte de a le pune în pungă. Puteți să le și feliați, pentru a ocupa mai puțin spațiu. Însă țineți cont că fiind legume pline de apă în compoziție, după decongelare li se va modifica textura.
Cel mai bine, însă, este să le congelați parțial gătite, fie blanșate, fie sotate. Când vine momentul preparării lor, este suficient să le puneți în tigaie așa congelate și vor fi gata în câteva minute.
Un extra pont pentru congelare este să le congelați inițial în strat unic și apoi să le transferați în pungi, astfel încât feliile să nu se mai lipească între ele, să nu formeze un conglomerat. Pentru aceasta așezați feliile într-un singur strat pe o tavă sau farfurie, puneți deasupra hârtie de copt și încă un strat și repetați. Dați la congelator vreo oră sau două, cât să devină rigide, și apoi le puteți transfera în pungile de păstrare.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5