chefjosephhadad.ro

Blog

Ouă în 5 feluri

No Comments

Este un moment în care se consumă multe ouă. Fierte, cel mai adesea. Dar ouăle sunt atât de versatile, atât de delicioase și pot fi folosite în așa de multe feluri, încât este păcat să ne rezumăm doar la cele fierte.

Totuși, având în vedere momentul din an, hai să începem cu ouăle fierte. Și apoi vă povestesc mai multe și despre restul ouălor, cu mici ponturi pe care le-am descoperit și eu de-a lungul anilor.

Ouă fierte

Mie nu îmi plac ouăle fierte tare, vreau să mă pot bucura de un gălbenuș cremos, care se scurge. Iar pentru asta le pun de la început în apă rece și din momentul în care încep să fiarbă, le mai las încă două minute și jumătate. Ca să le pot curăța repede și frumos, pun o linguriță de sare sau de oțet în apă.

Omleta

Ca să iasă o omletă cât mai bună, secretul este ca ouăle să fie bine bătute, nu doar puțin amestecat. Asezonarea se face, însă, după gust. În afară de sare și piper proaspăt măcinat, poți pune legume de toate felurile. Mie, însă, cel mai mult îmi place cu coriandru proaspăt tocat. Cui nu îi place coriandrul, alternativa este pătrunjelul. Mama mai punea, când eram noi mici, și harrisa dulce cu usturoi. Varianta ceva mai sănătoasă este făcută la cuptor, cu mai puțin ulei și diverse legume. Dar fără roșii, pentru că au prea multă apă și strică consistența omletei coapte.

Ouăle ochiuri

Secretul unor ouă prăjite perfecte este să aibă puțin ulei și temperatura de gătire trebuie să fie una mai mică, deci o flacără mai redusă, ca să aibă timp căldura să pătrundă încet spre gălbenuș, fără a se arde repede albușul de pe margini.

Ouă poșate

Când le pregătesc, adică de vreo două ori pe săptămână pentru micul dejun, am grijă să nu fiarbă apa prea tare și pun mereu un pic de oțet pentru a ajuta la închegarea lor și un vârf de sare. Fac un mic vârtej în apă și pun oul în el. Le las 1 minut și jumate.

Mie îmi place să fac un fel de ouă florentine, cu oul poșat pus pe pat de spanac, dar fără sosul olandez deasupra, ci cu piper zdrobit, ulei de măsline și pătrunjel. Este o versiune mai modernă și mai sănătoasă.

Ouă gourmet

Dacă vreți, însă, să duceți ouăle poșate la un alt nivel, puteți să o faceți și de acasă. Primul truc este înlocuirea apei de fierbere cu supă de legume. Albușul nu va mai fi la fel de alb, dar gustul va fi deosebit.

Și mai interesant este dacă folosiți o folie alimentară. Puteți pune în ea o felie de dovlecel sau roșii sau coriandru ori pătrunjel tocat, apoi se sparge oul în acea folie, se închide și se pune în apa la fiert. Legumele vor fi astfel integrate în ou și acesta își va păstra o formă frumoasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5