chefjosephhadad.ro

Blog

Ne curge ulei de măsline prin vene

No Comments

Pentru tot bazinul mediteraneean, uleiul de măsline este o a doua natură. Și la fel și pentru mine. Este unul din ingredientele mele preferate. Este acel gen de ingrediente care nu ar trebui să lipsească din casa nimănui pentru că este atât de versatil. Și asta pentru că a avut mii de ani la dispoziție pentru a-și dezvolta grandoarea. Iar după îndelungi căutări și teste, mi-am găsit acum mai bine de 5 ani partenerul de drum, în Creta, unde am descoperit brandul Terra Creta. Astăzi, ne leagă o relație frumoasă și eu mă bucur să văd că foarte mulți dintre oaspeții mei, de la ambele restaurante, simt diferența utilizării unui ulei de măsline de calitate superioară. Am primit multe remarci și multe întrebări legate de tipul de ulei de măsline folosit. 

Dar cum alegi uleiul? Care este diferența între tipurile care există pe piață? Să fie din Grecia sau din Spania? Să fie extravirgin sau doar virgin?

Eu folosesc uleiul extravirgin la salate și pentru a aromatiza diversele preparate. De fapt, gustul bogat al acestui ulei merge peste tot acolo unde îl putem simți în stare pură. În schimb, pentru a găti folosesc un ulei de măsline mai rafinat. Pentru mine, uleiul de măsline este și un booster de energie dimineața. Aproape în fiecare dimineață, iau câte o lingură de ulei de măsline Terra Creta 

Uleiul de măsline extrarigin este cel brut, obținut prin stoarcere mecanică, fără niciun fel de rafinare sau procedee chimice. Uleiul de măsline virgin este de o calitate inferioară celui extra din punct de vedere al acidității. Pe uleiul de măsline rafinat nu apare cuvântul virgin, iar gustul este mai slab, la fel și conținutul nutrițional.

chef joseph hadad

Pe unele sticle veți observa menționat că este ulei de primă presă la rece,aceasta însemnând că în timpul stoarcerii măslinelor nu s-a depășit temperatura de 27 grade Celsius. Acest tip de ulei își păstrează toate calitățile nutriționale. Mai există și varianta de ulei pe eticheta căruia scrie extras la rece, care presupune o altă metodă de obținere, prin centrifugare de data aceasta, dar tot fără depășirea temperaturii.

Gustul diferă în funcție de culoarea măslinelor. Dacă predomină măslinele verzi, atunci gustul va fi unul foarte puternic, amar și fructat. În cazul unor măsline deja negre, gustul va fi mai domol, mai dulceag și cu note ciocolatii.

Uleiul este practic o ființă vie, și evoluează în timp, își modifică gustul și se alterează. De aceea trebuie să avem mare grijă de el. Pentru că se oxidează repede, este bine să îl păstrăm în sticle opace sau de culoare închisă, preferabil cu un gât lung care să facă mai dificilă pătrunderea aerului la ulei și cu un dop etanș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5