chefjosephhadad.ro

Blog

Miel mai bun

No Comments

În România nu există o cultură prea puternică a felurilor de mâncare pe bază de miel, dincolo de Paști, așa că vreau să vă împărtășesc din experiența mea, din cultura mea, pentru a vă împrietenii mai mult cu această carne delicioasă.

O modalitate gustoasă de a introduce carnea de miel mai mult în dieta cotidiană, este prin intermediul cărnii tocate ce poate fi gătită sub formă de chiftele, kebab sau burgeri. Însă aveți grijă că mielul nu este la fel de gras precum vita, așa că în momentul în care luați carnea pentru tocat, ar trebui să aveți o proporție de 20-30% grăsime pentru ca preparatul final să nu fie uscat.

În plus, este bine să cunoașteți diversele părți și ce se poate face cu ele. Ciolanul este de preferat să fie gătit mai mult timp la foc mic. Coastele de miel sunt foarte fragede, dar nu au carne prea multă. Cotletele pot fi gătite rapid pe tigaie sau grătar. Fileul este bun pentru gătire rapidă, stir-fry sau fripturi ținute mai puțin în cuptor. Iar pulpa are cea mai multă carne.

Pentru părțile care se gătesc rapid, aveți grijă să nu le supra-frigeți. Pentru a rămâne moale și gustoasă, carnea trebuie să fie roz în interior. Un pont de profesioniști este să gătiți mielul la sous vide pentru a asigura o preparare perfectă.

După cum spuneam, carnea de miel, mai ales cea de pe pulpă, este foarte macră, așa că are nevoie de ceva care să o facă mai fragedă, iar o marinadă este exact ce îi trebuie. Deși mai multe marinade se potrivesc, fie că sunt pe bază de vin sau de fructe, ale căror enzime să frăgezească carnea, cea mai potrivită este cea pe bază de iaurt, care ajută și la frăgezire, dar adaugă și un pic de grăsime.

În ceea ce privește paleta de gust, mielul se potrivește și cu ierburi aromatice proaspete, dar și cu condimente mai intense, precum cele din bucătăria indiană. Mizați pe chimion, semințe de coriandru, boia afumată sau oregano, fenicul și șofran. Iar pentru ierburile aromatice, mentă, rozmarin și dafin sunt niște clasice în viață pentru miel. Și pentru un gust din Orientul Mijlociu, asezonați mielul cu mixul de condimente baharat.

Și nu în ultimul rând, servirea mielului poate fi foarte mult influențată de sosurile cu care este combinat. De fapt, puteți face în weekend o bucată mare de miel gătită încet, doar cu sare și poate niște ulei de măsline, pe care apoi să o combinați în diverse feluri în zilele următoare, de la miel cu tzatziki și pită, la bucățele de miel presărate peste humus și stropite cu puțin tahini sau un sos proaspăt chimichurry turnat peste friptură ori un sos britanic clasic, dulceag, făcut din prune uscate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5