chefjosephhadad.ro

Blog

Măslinele, aurul delicios al Mediteranei

No Comments

Care este unul din cele mai minunate produse pe care le dă zona Mediteranei? Eu cred că măslinele. Sunt gustoase, sănătoase și foarte versatile. Iar oamenii și-au dat seama de asta încă de la începuturile istoriei.

Ce poate nu știai despre măsline

În primul rând fugiți de măslinele negre. Culoarea lor nu este naturală. Singurele care sunt 100% naturale sunt cele de Thassos, care sunt de fapt un verde foarte închis, sunt mici și zbârcite și sunt uscate la soare. La fel de bune sunt și măslinele Kalamata, a căror culoare este un fel de mov și cele verzi.

Ceva interesant chiar și pentru mine este modul în care tratează arabii măslinele. Am văzut asta încă din copilărie, dar tradiția lor este veche de 5000 de ani. După ce le-au recoltat, le trec vreme de două minute prin sodă caustică, cele scoate complet amăreala din ele și apoi le spală bine cu apă rece. Odată curățate, sunt puse la conservat. Nu am mai văzut nicăieri tehnica folosită de ei.

Cum le folosim

În afară de consumul lor ca atare, măslinele sunt un ingredient delicios în multe preparate.

Mie îmi place să îmi fac pastă de măsline în casă, pentru că știu sigur ce pun în ea și nu este deloc complicat de realizat. Ai nevoie doar de un blender și câteva ingrediente. În afară de măsline îți mai trebuie ulei de măsline extra virgin, puțină zeamă de lămâie și, eventual, anchoa sau ton din conservă, pentru un gust mai intens.

Măslinele Kalamata merg cel mai bine în combinații cu peștele.

Măslinele verzi merg cu carnea de pui. Un fel delicios este tajinele de pui, o mâncare specifică din cultura mea, care mă bucur că a început să se regăsească și în meniurile din România.

Pentru a le păstra în cele mai bune condiții, măslinele care au fost conservate în ulei se țin tot în ulei. Cele în saramură, se țin, dacă nu mai ai saramura, cel mai bine se țin în cutie de sticlă cu capac. Cele în ulei pot fi aromatizate cu căței de usturoi sau ardei iuți puși alături în ulei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5