Lintea este un super-aliment, plin de nutrienți și foarte versatil, așa că nu strică niciodată să aveți o conservă, două de linte gata fiartă în casă. Lintea uscată, indiferent de tipul ei, este la fel de bună, doar că durează ceva mai mult prepararea ei decât cea gata fiartă. Și, evident, puteți pregăti toate propunerile mele de mai jos și de la zero, însă astăzi ne vom axa mai ales pe conservele de linte, care ar trebui să nu lipsească din nicio cămară.
Să începem cu o musaca vegetariană. Fie că o faceți cu cartofi sau cu vinete, puteți înlocui carnea cu linte din conservă. Sotați-o cu ceapă și condimentele obișnuite pentru musaca și apoi așezați straturile ca la varianta clasică. Veți obține varianta vegetariană la fel de gustoasă.
Puteți să le folosiți și într-o rețetă clasică italiană, deși nu la fel de cunoscută precum pastele bolognese, de exemplu, pasta e lenticchie, adică paste și linte. Tocați mărunt ceapă, țelină apio și morcov și sotați-le până se înmoaie. Adăugați apoi conserva de linte și asezonați după gust. În paralel, fierbeți pastele și amestecați-le cu lintea și un pic din apa de la paste. Presărați deasupra puțin ulei de măsline și parmezan sau pecorino ras. Și dacă tot am amintit de pastele bolognese, atunci puteți folosi lintea și în cazul unui sos bolognese vegetarian. În loc de carne tocată de vită adăugați conserva de linte și lăsați 10-15 minute pe foc ca să se întrepătrundă aromele. Apoi folosiți sosul cum aveți chef, fie cu taglatelle (servirea clasică), fie cu orzo sau cu orez ori ca garnitură pentru pui.
O variantă de linte cu mai multă textură se obține în tigaie. Scurgeți bine conserva într-o strecurătoare, iar apoi lăsați lintea să se usuce pe un prosop de bucătărie. Încingeți ulei de măsline într-o tigaie și adăugați lintea care s-a uscat. Adăugați ce condimente aveți chef, de la boia afumată la pudră de usturoi, de la ierburi aromatice proaspete la mixul indian garam masala, și lăsați boabele să se prăjească la exterior, căpătând astfel o textură crocantă pe dinafară și moale în interior.
Și dacă tot am amintit de condimentele indiene, puteți încerca o tehnica din acea parte a lumii. Fie că folosiți lintea pur și simplu scoasă din conservă sau că o sotați înainte cu puțină ceapă și usturoi, pregătiți într-o tigaie separată un tip de grăsime, animală sau vegetală, în care adăugați mai multe condimente întregi (nu praf), cum ar fi chimion, coriandru, boabe de muștar negru, ardei iute, etc și le lăsați să își dezvolte aromele la foc mediu unul, două minute, apoi uleiul sfârâind îl turnați peste linte.
Și un gust la care poate că nu v-ați gândit este combinația de linte cu tahini. Presărați peste linte tahini simplu sau tahini bătut (ca o maioneză, mai aerat: bateți cu un blender vertical tahini cu puțin ulei și puțină apă, până se emulsionează într-un sos lejer) și asezonați cu zeamă de lămâie, sare și, dacă vreți usturoi crud sau copt, pentru o aromă mai domoală.
Iar pentru varianta cea mai lejeră, primăvăratică chiar, puteți amesteca lintea din conservă cu ierburi aromatice (mentă, busuioc, pătrunjel, coriandru, mărar – după preferințe), ceapă verde tocată și brânză telemea sfărâmată.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5