chefjosephhadad.ro

Blog

Lămâile, mai mult decât o limonadă

No Comments

Când vorbim despre lămâi, primul lucru ne vine în minte sucul lor, pe care îl folosim și la limonadă, dar și în salate, mâncăruri, marinade. Totuși, lămâile sunt atât de ofertante și folosite ca atare în diverse rețete. Așa că m-am gândit ca astăzi să celebrez aceste citrice minunate cu două rețete.

Pui cu lămâie

Avem nevoie de 6 ciocănele de pui pe care le punem la marinat măcar 3-4 ore (preferabil peste noapte) cu 6 linguri de vin alb, sucul de la o jumătate de lămâie, 3-4 fire de rozmarin și cimbru, 6-7 linguri de ulei de măsline, sare și 3-4 căței de usturoi.

Câteva cepe se toacă mărunt și să pun la înnăbușit în tigaie cu 60 g unt și 3-4 linguri de ulei de măsline. Se adaugă 3-4 căței de usturoi întregi și 1-2 fire de rozmarin și cimbru. Când ceapa devine transparentă se adaugă ciocănelele de pui, iar marinada se păstrează separat.

Aproximativ două lămâi se curăță de coajă și de partea albă și se taie rondele, care se așază peste puiul ce a prins un pic de culoare în tigaie. Deasupra se pun rondele de morcov, apoi deasupra se pun cartofi tăiați și ei rondele și peste, varză albă tăiată joulien. Se presară chimen și se toarnă marinada de la pui. Se mai adaugă un pic de apă, până pe la un sfert din înălțimea tigăii. Se acoperă și se presează cu o farfurie eventual. Se lasă câteva minute la foc iute, apoi se dă focul mic și se lasă o oră la înnăbușit.

La servire, se întoarce tigaia cu susul în jos, lăsând toate sucurile de legume și pui să pătrundă înapoi în legume.

Se pot folosi și ciocănele de curcan, dar trebuie lăsate mai mult la gătit, aproximativ două ouă.

Lămâi confiate

Aceasta este o rețetă de la mine de acasă, pentru că în acea zonă se folosesc foarte mult lămâile confiate ca ingrediente în diverse mâncăruri. Dau o savoare deosebită. Așa că atunci când este sezon, se pun astfel la conservat. Chit că acum găsim lămâi tot timpul anului, cele confiate au o aromă aparte și vă recomand să le pregătiți și voi.

Lămâile în coajă se spală bine și se taie felii groase. Se pune un strat de felii de lămâi, un strat de sare grunjoasă, apoi iar lămâi și sare, până se umple borcanul. Se completează borcanul cu ulei de floarea soarelui care să acopere lămâile și se lasă 4 luni la confiat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5