La mijlocul saptamanii, deja incepeti sa va creionati planurile din weekend, cu tot ce includ acestea – cumparaturi, vizite sau musafiri, preparate culinare si poate chiar ceva surprize pentru cei dragi, dar va si preocupati, in acelasi timp, de treburile de peste zi, de sarcinile de la serviciu, deadline-uri, intalniri, bugete si proiect si uneori chiar sariti pentru micul dejun sau peste masa de pranz. Ideal este sa imbinam utilul cu placutul si sa mancam sanatos, pentru a avea un trup sanatos si o minte limpede, pentru toata indatoririle de zi cu zi, iar pentru asta m-am gandit sa va propun, saptamanal, un ingredient-vedeta, sanatos si versatil, care sa va dea energie, dar sa fie si delicios, in diferite combinatii. Cel din aceasta saptamana este avocado, un super-aliment iubit in intreaga lume, originar din America Centrala.
Cee ce mi se pare inedit de stiut este ca avocado este un fruct, nu o leguma. Acesta creste intr-un copac, iar fructul ajunge la maturitate abia dupa ce a fost cules si lasat cateva zile, inainte de a fi potrivit pentru consum. Daca nu stiti cum sa alegeti un avocado bun, trebuie sa va ghidati dupa culoare si fermitate. Culoarea trebuie sa fie una inchisa, un verde-maro si o consistenta usor moale. Daca totusi in comert veti gasi doar fructe mai rigide, ceea ce va recomand sa faceti este sa le cumparati asa, iar pentru o saptamana sa le lasati in camara, invelite in ziar. Cerneala de pe hartia de ziar va actiona chimic asupra fructelui, grabindu-i maturizarea. Zona Californiei si a Mexicului are cele mai multe plantatii de avocado, iar de acolo este exportat in intreaga lume, este cules manual, iar costurile producatorilor sunt catre forta de munca si apa necesara unei dezvoltari propice.
Gustul inconfundabil al avocadoului este una dintre caracteristicile principale ale acestuia, alaturi de culoare si textura usor uleioasa. Se consuma crud, in diferite aperitive sau feluri principale, ca garnitura sau in salate sau chiar deserturi. Va spuneam mai sus, este un ingredient iubit in intreaga lume, mai ales prin prisma bogatiei nutritive pe care o are. Un fruct de avocado contine in jur de 22,5 g de grasimi, dintre care doua treimi sunt monosaturate (benefice sanatatii). O calitate importanta a fructelor de avocado este ca acestea contin foarte putina fructoza si circa 20 de nutrienti esentiali, precum fibrele, potasiul (intr-o cantitate dubla comparativ cu bananele), vitamina E, complexul de vitamine B si acidul folic. Beneficiile consumului de avocado sunt nenumarate, avand un efect atat asupra frumusetii pielii si parului – atat de importante pentru doamne, cat si asupra functionarii optime a corpului: reduce riscul problemelor cardiovasculare, mentine sanatatea sistemului digestiv, intarzie procesul de imbatranire si altele.
Dar sa revenim la gust, caci acesta ma intereseaza pe mine cel mai mult. Eu aleg sa folosesc foarte des avocado, atat la restaurante, cat si in familie, ca ii pastrez savoarea proaspata in preparatele mele si sa adaug putina creativitate fiecarei retete. Astazi am pentru voi doua sugestii culinare care contin ingredientul-vedeta al acestei saptamani. Sa trecem la treaba!
TARTAR DE TON CU AVOCADO SI MANGO
Ingrediente
Mod de preparare
Piure de mango: Jumatate din mango se taie cuburi si se baga la blender, impreuna cu piper alb si ghimbirul proaspat. Se amesteca pana iese un piure fin, fara cocoloase.
Salata de avocado: Se decojeste avocado si se taie cuburi mici. Se asezoneaza cu sare, piper, ulei de masline si lamaie.
Mango: Se ia cealalta jumatate de fruct si se taie cuburi, ca si avocado.
Tonul: Se taie cuburi de maxim 0,5 cm si se asezoneaza cu sare, piper si ulei de masline.
Capetele de calamari: Se curata foarte bine si se taie in 4. Se ia lingura de tempura si se pune in cc. 4 linguri de apa. Se adauga si nero di sepia si se amesteca pana prinde culoarea gri spre negru. Se lasa la rece.
Aranjarea în farfurie
Se ia o forma dreptunghiulara (plastic sau metal). Se asaza mai intai stratul de avocado, cu ajutorul unei lingurite. Se preseaza usor pentru uniformizarea stratului. La fel se procedeaza cu mango, insa intr-un strat mai subtire. La final se aseaza stratul de ton, de aceeasi grosime cu cel de avocado. Se preseaza bine si apoi se scoate forma. Salata verde se asezoneaza cu sare, lamaie si ulei de masline si se asaza peste preparat. Nero di sepia se scoate de la rece si se pune calamarul in amidon, apoi in nero di sepia si in tempura si se arunca in tigaie la prajit. Se tin maxim 1 minut la prajit si se scot pe un servet de hartie. Se tamponeaza si se asaza deasupra salatei. Se decoreaza cu salata cress si frunze de coriandru. La final, piureul de mango se pune intr-un dozator de sos si se decoreaza farfuria. Se taie ridichia julien in cateva felii foarte mici si se adauga la piureul de mango. Se serveste rece.
CEVICHE DE BIBAN DE MARE PE PAT DE AVOCADO
Ingrediente:
Ingrediente decor
Se ia sfecla rosie, se spala bine si se pune la fiert cu sare si otet. Se lasa la racit si, apoi, se curata pielea. Se taie cuburi de cc 1 cm si se lasa de-o parte. Pestele se curata, se spala si se fileteaza. Se scot oasele si se inlatura pielea. Filéurile de peste se tamponeaza bine cu un prosop de hartie si se taie in cuburi mici. Se pune totul intr-un castron si se baga la frigider.
Avocado: se curata, se scoate samburele si se lasa in apa cu lamaie (ca sa nu se innegreasca). Se scoate din apa si se tamponeaza in prosop de hartie. Se taie cuburi mici, ca si pestele. Se ia rosia si se taie in 4 bucati, se scoate miezul si se fileteaza. Se taie cuburi. Se taie ceapa olandeza foarte marunt. Rosiile si ceapa se adauga cu avocado si se amesteca bine. Se asezoneaza cu piper alb, sare, ulei de masline si lamaie.
Pregatire tapioca: Se pun la fiert cc 200 ml apa cu putina sare. Dupa ce da in clocot se adauga tapioca. Se amesteca bine. Se mai lasa 2 minute la foc mediu, se scoate si se lasa inca 10 minute in apa calda. Se toarna intr-o sita si se spala bine sub jet de apa rece, pana raman perle.
Sparanghelul: se taie cotorul 1 cm (partea uscata) si se curata cu decojitor. Se ia un bol cu apa foarte rece si cateva cuburi de gheata. Tot cu decojitorul se feliaza foarte subtire, stil carpaccio. Se lasa in apa cu gheata aproape jumatate de ora, sa devina crispy. Se scoate din apa, se tamponeaza si se asezoneaza cu sare, lamai si ulei de masline, impreuna cu salata verde si frisse. Se ia prosciutto din piept de rata si se taie 12 felii subtiri.
Asezare in farfurie
Se ia o forma rotunda si se asaza in mijlocul farfuriei. Se ia avocado preparat si se asaza ca un pat in forma prin presare usoara cu lingurita. Se ia pestele preparat si se asaza la fel, peste avocado, intr-un strat la fel de gros. Se decoreaza cu icre de manciuria pe toata marginea formei. Se ia sparanghelul si salata si se asaza peste preparat. Se decoreaza cu salata cress si cu prosciutto din piept de rata. Sfecla rosie se asezoneaza cu sare, piper si ulei de masline si se asaza 6 bucati pe o farfurie, dupa imaginatia fiecaruia. Pe fiecare cub de sfecla se asaza cateva perle de tapioca.
TIPS – pestele trebuie sa fie rece.
Pofta buna, dragii mei!
Al vostru, Joseph.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5