chefjosephhadad.ro

Blog

Ingredientele de nelipsit dintr-o casă

No Comments

Te duci la cumpărături săptămânal și îți mai pică ochii pe câte un sosuleț, vreun condiment, ceva brânzeturi sau poate vreun ulei aromat. Toate sunt bune, interesante și, dacă îți place să gătești, este bine să ai tot felul de ingrediente care să te inspire.

Dar care sunt de fapt ingredientele de nelipsit dintr-o casă, dintr-o cămară sau dulap de bucătărie? Acele alimente de bază care îți fac viața mai ușoară și care sunt necesare într-o gamă cât mai variată de preparate? Deși cămara mea este plină de borcane, sticle și cutii cu tot felul de mirodenii și alte ingrediente, dacă ar fi să renunț la majoritatea, tot aș putea să pregătesc mâncare delicioasă doar cu câteva dinte ele. Iar acestea sunt:

Uleiul de măsline extravirgin – pot să îl folosesc și ca atare, dar și la gătit, este bun, plin de nutrienți și ajută în legarea foarte multor preparate.

Ceapa și usturoiul – sunt aromele de bază ale oricărei mâncări. Poți să nu ai alte mirodenii, poate nici sare (în cazul unor feluri de regim), dar dacă ai aceste legume care să dea zvâc preparatului, este suficient. În plus, pot fi folosite atât în stare crudă, cât și gătite în diverse feluri. De exemplu, un mod de preparare a usturoiului mai puțin regăsit în bucătăria românească este copt în coajă. Cățeii se înmoaie și devin o pastă gustoasă ce poate fi folosită în piureuri sau sosuri. Iar ceapa perpelită pe grătar este delicioasă într-un mix de legume.

Sarea – este absolut obligatorie în orice bucătărie, oricât de mică și neechipată ar fi ea. Iar dacă ați trecut la nivelul următor, varietățile de sare sunt fascinante. Fie că alegeți săruri aromate cu diverse mirodenii sau infuzate cu uleiuri, fie că alegeți săruri din colțurile îndepărtate ale lumii, cum ar fi cea roz de Himalaya sau cea neagră de Hawaii, doar creativitatea voastră este limita.

Piperul negru – și piperul este de foarte multe feluri, dar cel de bază este negru și aromat. Alegeți să îl cumpărați boabe și să îl râșniți pe loc atunci când aveți nevoie pentru a nu-și pierde aroma. Investiți în piper mai scump pentru că cu cât prețul este mai mic și calitatea lui scade. Boabele sunt „spălate” de aromă prin procedee chimice care extrag elementele esențiale pentru diversele industrii și apoi boabele sunt puse în vânzare la prețuri derizorii. Deci dacă vreți mâncăruri aromate, cumpărați un piper bun.

Foile de dafin – în zona din care vin eu, dafinul crește peste tot, dar m-am bucurat să descopăr că și în bucătăria românească este des folosit. Frunzele sale au o aromă în același timp fresh și puternică, ce definesc gustul mâncării, așa că vă sfătuiesc să le aveți mereu în cămară pentru că merg puse cam în toate mâncărurile ce trec prin procesul de gătire.

Orezul – este atât de versatil, încât nu poate lipsi dintr-o cămară. Fie că e pus în supe, că este gătit într-un pilaf, că este făcut la aburi pentru o garnitură sau preparat în stil italian ca un risotto, el se gătește repede și poate constitui o masă în sine. Și aici aveți o varietate mare de modele, cu bob rotund, cu bob subțire, integral, roșu, negru, etc.

Lămâile – sunt printre cele mi importante fructe și e foarte bine să le aveți mereu în casă, atât pentru mâncare, cât și pentru băuturi. Apă cu lămâie, limonadă, un gin tonic în miezul verii, salte, acrit de ciorbe, amestecat cu humus, conservat, dulceață și lista poate continua mult înainte.

Legume asortate (țelină, pătrunjel, conopidă, morcovi, ingrediente pentru supa de bază) – este bine să aveți în sertarul frigiderului diverse legume din care să puteți găti repede ceva sau să pregătiți o saltă. Legumele și fructele nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică.

Legumele congelate – câteva pungi de legume ținute în congelator sunt de ajutor oricând, fie că vorbim de mixuri sau de legume separate. Este important să găsiți un brand bun, eventual bio. Acestea sunt de multe ori mai proaspete decât legumele crude pentru că sunt procesate imediat după recoltare, înmuiate puțin la abur și apoi înghețate instant la -40 grade, păstrând astfel vitaminele în interior.

Ciocolata – nu glumesc! Și dacă aveți copii și dacă nu, un pic de ciocolată în casă este foarte bună. Dar să fie din cea neagră, cu concentrație mare de cacao, un bun antioxidant. Câte un pătrățel de două-trei ori pe săptămână este foarte bun pentru inimă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5