chefjosephhadad.ro

Blog

Ingredientele de bază în bucătăriile lumii

No Comments

Tocanele, mâncărurile gătite, sunt prezente în bucătăriile din întreaga lume, indiferent de continent. Și toate au la bază câteva legume și arome care le definesc.

Dacă aveți minime cunoștințe de gastronomie, înseamnă că ați auzit de mirepoix sau de soffritto. Dar de ata lilo ați auzit?

Știind însă aceste ingrediente de bază ale bucătăriilor lumii, puteți găti o gamă foarte variată de mâncăruri, folosind, de fapt, legume la îndemâna oricui.

Și dacă tot am amintit de mirepoix și soffritto, hai să începem cu ele. Prima este baza bucătăriei clasice franțuzești și se obține din cantități egale de morcov și țelină apio tăiate cubulețe și ceapă cubulețe cu cantitatea egală cât celelalte două. Legumele se gătesc în unt, la foc mic, până se înmoaie, fără să se rumenească. Soffritto vine din Italia și conține fix aceleași ingrediente, însă acestea se gătesc în mult ulei de măsline până se înmoaie și devin aurii. Rămânând în Europa, mergem în Spania unde în bucătăria catalană întâlnim sofregit, un mix de ceapă și roșii tocate, în cantități egale, la care, opțional, se mai poate adăuga usturoi și/ sau ardei gras roșu tocat. Legumele se gătesc în mult ulei de măsline, până devin moi și aurii.

Mergând la vest, spre Americi, în sudul Statelor Unite, avem The Holy Trinity, făcută din ardei gras verde tocat și țelină apio tocată, în cantități egale, și ceapă tocată cât ambele la un loc. Acestea se gătesc într-un ulei cu gust neutru până se înmoaie. În Puerto Rico baza este recaito, făcută din usturoi, ardei gras verde, ardei aji, în cantități egale, ceva mai multă ceapă și o legătură de coriandru proaspăt. Toate acestea se toacă în blender sau foarte fin de mână și apoi se gătesc în ulei cu gust neutru până se rumenesc.

În aromata bucătărie indiană baza de legume o reprezintă ghimbirul și usturoiul, în cantități egale, date pe răzătoare. Aceasta se numește adu lasan și se folosește ca marinadă pentru carne (se freacă bine carnea cu pasta obținută înainte de a fi gătită) sau ca aromă în mâncăruri, pusă în tigaie după ce ceapa s-a călit deja, înainte de restul ingredientelor. În bucătăria cantoneză, din China, pe lângă usturoiul și ghimbirul din India, se mai adaugă și ceapă verde. Pentru o aromă discretă, toate acestea se toacă grosier și se pun de la începutul gătirii, iar pentru o aromă mai intensă se adaugă la sfârșit, tocate mărunt.

Și ca să nu mai prelungesc așteptarea, închei cu ata lilo, baza de ingrediente din Africa de Vest, făcută din ceapă roșie, roșii, ardei grași verzi și ardei iuți scotch bonnet. Toate acestea se pasează și se pun pe foc să se reducă sosul la o pastă groasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5