chefjosephhadad.ro

Blog

Homarul, deliciul oceanelor

No Comments

Acest fruct de mare, atât de apreciat, este o încântare pentru orice bucătar. Carnea lui delicată este atât de gustoasă și se prepară foarte simplu, însă cu mare grijă pentru că poate fi stricată ușor și transformată într-o bucată de cauciuc.

Homarul se găsește în multe oceane și mări ale lumii, însă cel mai bun este cel din apele reci. La noi cel mai frecvent găsești homar canadian și homar breton, care este de o calitate superioară celui din Canada. Carnea lui este mai fină și mai gustoasă, mai bogată și mai suculentă. Există și homari de crescătorie, dar este o adevărată artă creșterea lor. În primul rând nu trebuie hrănit mult, pentru că adună astfel multă mizerie în interior. A fost o crescătorie aici în România acum mulți o crescătorie de homar breton și am fost acolo să o vizitez. Nu mai este acum, tocmai pentru că este foarte greu de întreținut.

Homarul se cumpără cel mai bine viu. Dar pentru că diferența de preț între cel viu și cel congelat este mare și nu oricine își permite mereu unul proaspăt, este și varianta congelată o opțiune.

Homarul se pune întreg la opărit și timpul exact este de 1 minut pentru fiecare sută de grame. De exemplu, un homar de 500 de grame trebuie să fiarbă 5 minute. Se scoate și se pune imediat în apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire în interior. Apoi se poate prepara în diverse moduri.

Homarul la grătar merge cel mai bine cu legume la grătar. Sparanghelul la grătar este perfect în combinație cu acest deliciu marin. Nu l-aș combina cu cartofi sau alți carbohidrați. Dar merge cu cartof dulce. Cartoful tăiat pe jumătate, uns cu ulei de măsline și pus pe grătar.

Homarul nu se amestecă cu condimente puternice pentru că se pierde gustul lui pur, cel pentru care ai plătit atâția bani.

Pe grătar

Se amestecă unt la temperatura camerei, nu topit, cu capere, tocate, chives tocat, cimbru, rozmarin, coajă rasă de lămâie și portocală, piper negru, sare. Se taie homarul pe jumate și se întinde untul peste partea cu carnea, apoi se pune cu aceasta în jos pe grătar. Se lasă două minute și se întoarce cu carcasa în jos, încă două minute.

Prepararea carcasei

Carcasa trebuie bine curățată mai ales în zona capului. Apoi se taie în bucăți de mărime potrivită și se amestecă cu ceapă, cimbru, țelină, morcov, sare, piper. Se sotează și apoi se adaugă apă sau supă de bază și se fierbe o oră. Astfel se obține o bază bună pentru risotto, paste sau supă clară. În care se poate pune și fidea, de exemplu. Sau se poate adăuga smântână și să se facă un sos gustos. Se poare adăuga șofran și să fie baza pentru o supă mediteraneeană de tip bouillabaisse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5