chefjosephhadad.ro

Blog

Gravlax de păstrăv somonat

No Comments

Înainte de fiecare nou meniu pe care îl introduc în restaurantele mele, fac o grămadă de teste în bucătărie, iar rezultatele le comentez cu echipa mea și diverși apropiați care se întâmplă să fie prin zonă atunci când încerc o nouă rețetă.

Una din aceste noi rețete vreau să o împărtășesc și cu voi astăzi. Am primit de undeva dintre Cluj și Oradea niște păstrăv românesc somonat, pe care m-am gândit să îl tratez ca pe un somon și să îl transform în gravlax, o rețetă clasică cu somon din zona scandinavă. Este un pește crud-uscat, aromatizat după gustul bucătarului.

Pentru acest gravlax de păstrăv somonat am filetat peștele și l-am lăsat scufundat într-un amestec de sare cu zahăr peste noapte. Am curățat apoi excesul de sare și zahăr și l-am șters prin tapotare cu apă rece. Apoi, pentru a-l aromatiza, am ras coajă de portocală, coajă de lămâie și coajă de limetă, toate bio (aveți grijă, citricele obișnuite s-ar putea să aibă coaja toxică), pe care le-am presărat peste fileurile de păstrăv. Deasupra am pus mărar tocat. Peste fileurile de pește astfel aromatizate am pus folie și o tavă cu ceva greu, care să le țină presate și le-am mai lăsat aproximativ 5 zile la frigider, astfel încât aromele din citrice și mărar să intre în carnea fragedă a peștelui.

Am ales special păstrăvul somonat pentru că mi se pare mai delicat decât somonul și, în plus, este de aici, de-al nostru.

După cele 5 zile, poate fi feliat subțire, stropit cu ulei de măsline și servit cu icre de Manchuria (icre roșii de somon) și, eventual, cu niște pâine prăjită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5