Înainte de fiecare nou meniu pe care îl introduc în restaurantele mele, fac o grămadă de teste în bucătărie, iar rezultatele le comentez cu echipa mea și diverși apropiați care se întâmplă să fie prin zonă atunci când încerc o nouă rețetă.
Una din aceste noi rețete vreau să o împărtășesc și cu voi astăzi. Am primit de undeva dintre Cluj și Oradea niște păstrăv românesc somonat, pe care m-am gândit să îl tratez ca pe un somon și să îl transform în gravlax, o rețetă clasică cu somon din zona scandinavă. Este un pește crud-uscat, aromatizat după gustul bucătarului.
Pentru acest gravlax de păstrăv somonat am filetat peștele și l-am lăsat scufundat într-un amestec de sare cu zahăr peste noapte. Am curățat apoi excesul de sare și zahăr și l-am șters prin tapotare cu apă rece. Apoi, pentru a-l aromatiza, am ras coajă de portocală, coajă de lămâie și coajă de limetă, toate bio (aveți grijă, citricele obișnuite s-ar putea să aibă coaja toxică), pe care le-am presărat peste fileurile de păstrăv. Deasupra am pus mărar tocat. Peste fileurile de pește astfel aromatizate am pus folie și o tavă cu ceva greu, care să le țină presate și le-am mai lăsat aproximativ 5 zile la frigider, astfel încât aromele din citrice și mărar să intre în carnea fragedă a peștelui.
Am ales special păstrăvul somonat pentru că mi se pare mai delicat decât somonul și, în plus, este de aici, de-al nostru.
După cele 5 zile, poate fi feliat subțire, stropit cu ulei de măsline și servit cu icre de Manchuria (icre roșii de somon) și, eventual, cu niște pâine prăjită.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5