Pe lângă friptura de pe masa de Sărbători, mai trebuie puse alături și ceva garnituri, garnituri care se pot extinde mult dincolo de cartofii la cuptor cu rozmarin. Și tocmai despre această extindere vom vorbi astăzi: legume la cuptor perfecte.
Un prim truc ar fi parmezanul. Alegeți ce combinație de legume doriți (pot fi și doar cartofi), stropiți-le cu ulei de măsline, sare și piper și dați-le la cuptor. Când sunt aproape gata, presărați deasupra parmezan ras și mai lăsați câteva minute, ca acesta să se lipească de legume.
Dacă aveți un cuptor cu funcție de grill, nu ezitați să o folosiți. Porniți cuptorul pe funcția normală și așteptați să se încingă. Pregătiți legume mai delicate (ardei gras, ceapă, ciuperci, sparanghel, etc) cu ulei și asezonare și când cuptorul s-a încins, mutați pe funcția grill și dați legumele la cuptor. Se va obține astfel o „ardere” a legumelor asemănătoare celei obținute pe grătar.
Dacă sunteți pe fugă, o metodă care nu dă greș când vorbim de rădăcinoase este fierberea lor parțială înainte de a le pune la cuptor. Odată început procesul de gătire, va fi mult mai ușor ca legumele să devină moi și gustoase în cuptor. Fierbeți-le 10 minute, apoi scurgeți-le de apă și zvântați-le. Dați-le la cuptorul pre-încins, stropite cu ulei de măsline și sare, piper și ce condimente mai vreți să adăugați și mai coaceți-le vreo 20 minute.
Și apropo de condimente: tratați legumele ca pe carne. Masați-le cu ulei și condimente din plin. Puteți folosi mixuri de condimente sau aceeași combinație folosită și pentru friptură. Masați legumele cu această marinadă înainte de a le da la cuptor și așteptați-vă la un gust complex.
Sau puteți obține această complexitate după gătire. Pregătiți o vinegretă cu ulei de măsline, zeamă și coajă de lămâie sau portocală și ierburi aromatice proaspete tocate fin pe care să o turnați peste legumele scoase din cuptor și să amestecați ca să se îmbrace complet în sos.
Și nu în ultimul rând, nu aglomerați legumele în tavă. Mai bine folosiți două tăvi pentru a le lăsa spațiu să respeire și să se caramelizeze, fără să transpire.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5