chefjosephhadad.ro

Blog

Deliciu pentru weekend: Fructe uscate umplute, cu sos de miere

No Comments

Pe inceput de weekend, m-am gandit sa va surprind cu o reteta mai exotica si sa va indemn si pe voi sa o incercati si sa va surprindeti si voi, la randul vostru, fie partenerul sau partenera, fie prietenii apropiati. Este vorba de un preparat deosebit, care imbina niste ingrediente dulci – fructele uscate, atat de bogate in vitamine si minerale, zahar si fibre, cu gustul puternic al carnii de vita, mangaiate de blandetea sosului de miere.

Fructele uscate, pe oricare le preferati voi, sunt o alegera excelenta cand vine vorba de un desert delicios sau o gustare in timpul zilei, sunt usor de asimilar de catre organism si contribuie la digestie, fiind, de asemenea, foarte indicate in perioadele de efort fizic si intelectual si sunt excelente, prin compozitia lor. Insa nu despre un desert vreau sa va vorbesc astazi prin reteta pe care o propun, ci despre un aperitiv extraordinar, exotic si indraznet: fructele uscate sunt umplute cu o compozitie rafinata, acompaniate de un sos aromat, transformand o cina in doi de sfarsit de saptamana sau o masa cu prietenii intr-un moment festiv, elegant si savuros.

Personal, imi place sa nu imi pun limite cand vine vorba de a incerca si a indrazni diferite combinatii noi, exotice, inspirate de diferite zone ale lumii. Imbinarea aromelor si a ingredientelor preferate de anumite popoare, amestecul de cultura, istorie, traditie si obiceiuri sunt transpuse cel mai bine prin gusturile specifice anumitor zone si reprezinta o identitate gastronomica. De fiecare data, creativitate in creatia gastronomica este o provocare pe care o accept cu drag.

Specifice bucatariilor orientale care imbina carnea sau orezul cu fructele uscate, acestea au fost folosite din timpuri vechi pentru dulceata gustului, pentru continutul bogat de zahar si vitamine, pe care le pastreaza in cantitati aproape identice precum atunci cand sunt proasptele. Eu va propun astazi, asadar, un preparat cu Fructe uscate umplute, cu sos de miere.

Timp de preparare: 30 mmin, 2 portii, Dificiltate: usor.

Ingrediente: 

  • caise uscate
  • prune uscate
  • smochine uscate
  • 170g carne de vita tocata
  • 60g care de miel tocata
  • 1 ceapa esalota
  • unt
  • nuci pecan, muguri de pin
  • condimente: curcuma, piper negru zdrobit, 1 crenguta de cimbru, scortisoara, nucsoara

Pentru sos: 

  • 1 ceapa
  • miere
  • 400ml apa
  • 1/2 baton de scortisoara
  • piper negru zdrobit
  • 2 frunze cimbru
  • nucsoara
  • 50g unt
  • sofran
  • fructe uscate fara samburi (7 prune, 3 caise, 4 smochine)

Pentru decor: 

  • salata cresse
  • frunze de telina (apoi)
  • cimbru

Mod de preparare: 

Se toaca marunt ceapa esalota, se topesc cele 40g de unt in tigaie si se soteaza esalota pana devine aurie, apoi se strecoara. Se pun la cuptor (preincalzit la 160 grade Celsius) mugurii de pin, 3 minute. Se pot face, de asemenea, si in tigaie curata, fara ulei sau unt.

Se ia carnea de vita si de miel (sigur, dupa preferinte, puteti folosi doar carne de vita) si se adauga mugurii de pin, apoi sare, piper negru zdrobit, scortisoara, nucsoara, cimbru tocat. Se lasa apoi carnea deoparte.

Prepararea sosului: se taie ceapa felii, se topesc cele 50g de unt intr-o oala, se soteaza ceapa la foc mic, pana devine maro-inchis (dar nu arsa). Se adauga fructele uscate, fara samburi, pentru sos (cele 7 prune, 3 caise, 4 smochine). Se pun apoi 3 linguri de miere de albine mai consistenta si se amesteca bine. Se trece pe foc foarte mic si se caramelizeaza mierea. Cand se inchide la culoare, trebuie adaugate jumatatea de baton de scortisoara, piper negru zdrobit, un varf de nucsoara, 2 frunze de cimbru si se amesteca foarte bine. Se adauga mai apoi 400 ml de apa si un pliculet de sofran. Se lasa pe foc pana scade la jumate si devine foarte lipicios. In final, se strecoara printr-o sita foarte fina.

Se iau mai apoi fructele preferate ( eu am ales prune, smochine si caise, insa se pot alege oricare altele, in functie de ce preferati, orice cantitate), se taie longitudinal si se scot samburii. Smochinelor li se taie caciulita, lasand-o prinsa intr-un punct. Cu degetul, se preseaza in interior pentru a se crea un buzunar, care se va umple apoi cu carnea tocata si amestecata cu mugurii de pun si condimentele, pregatita in prealabil (se umple cat sa iasa un pic din aceaa fanta). Se topesc cele 30g de unt si se toarna peste fructe, apoi se aseaza intr-o tava tapetata cu un pic de unt (sau hartie de copt) si se dau la cuptor (160 de grade Celsius) pentru aproximativ 15 min, pana cand zaharul din fructe incepe sa iasa.

Prezentare pe farfurie: 

Se toarna sos din belsug pe farfurie, apoi se aseaza fructele pe sos. Se decoreaza cu salata cresse sau cu frunze de telina (apoi), cu cimbru si baton de scortisoara. Peste sos se pun mugurii de pin si nucile pecan.

Pofta buna si un sfarsit de saptamana minunata alaturi de cei dragi!

 

 

*reteta a fost facuta pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5