chefjosephhadad.ro

Blog

Cuțitul bucătarului și altele

No Comments

Instrumentele noastre de nelipsit sunt cuțitele. Da, noi bucătarii avem un set mare și important de cuțite la care ținem mult. Am investit mulți bani în cuțite de calitate și avem mare grijă de ele. Dar asta nu înseamnă că și bucătarii pasionați de acasă trebuie să dea o mică avere pe cuțitele lor. Pentru a putea funcționa bine într-o bucătărie neprofesională este nevoie să ai doar câteva modele pe care să le folosești cum trebuie și de care să ai grijă.

Tipuri de cuțite

  • Primul și cel mai important este cuțitul bucătarului. Acesta este mare, cu o lamă generoasă și multifuncțională. Aveți grijă că sunt mai multe dimensiuni de cuțite din acest tip. Cel mai bine este să îl luați în mână la cumpărare și să simulați activitatea de tăiere pentru a vă da seama dacă este dimensiunea potrivită pentru mâna voastră. Cu cuțitul bucătarului nu doar că puteți tăia, dar cu partea netăioasă puteți sparge oase sau fructe cu coaja tare, iar cu latul lamei puteți presa, precum spargerea cățeilor de usturoi sau presarea boabelor de piper.
  • Următorul cuțit important este cel de pâine, cu zimți. Acesta nu este folositor doar pentru tăiatul pâinii și a altor patiserii, ci este bun și la tăiatul blatului de tort și prăjituri, dar și pentru roșii coapte, de exemplu, sau pentru fructe mari precum pepenele ori dovleacul.
  • Un alt cuțit bine de avut în casă este cel mic, pentru decojit. Ajută în decojirea diverselor fructe și legume, este foarte ușor de manevrat, fiind mic și facil și pentru persoanele mai puțin îndemânatice.
  • La nivelul următor este cuțitul de filetat, un cuțit cu lama lungă și subțire, dar și ușor flexibilă, care se folosește pentru filetarea peștelui sau a cărnii. Dar acesta poate fi și un moft, mai ales dacă nu îți petreci prea mult timp în bucătărie.
  • Și mai sunt cuțitele de servire, care ar trebui să existe în orice set de masă, cele de unt și cele de friptură.

Întreținerea cuțitelor

Un cuțit care nu taie bine este un pericol pentru degete. Așa că aveți grijă să fie mereu bine ascuțite.

Cel mai bine, pentru a preveni deteriorarea cuțitelor, acestea ar trebui spălate de mînă, nu în mașina de spălat vase.

Aveți grijă să nu țineți cuțitele la un loc cu alte ustensile pentru că pot apărea accidentări. Cel mai bine se țin prinse pe benzi magnetice montate pe perete sau pe dulap, ori în suporturi de lemn cu sloturi în care să intre cuțitele. Dacă totuși le țineți în sertare cu alte ustensile, țineți-le într-un compartiment separat sau în huse pentru lamă din carton ori plastic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5