chefjosephhadad.ro

Blog

Cuscus marocan bogat în legume

No Comments

La noi în Maroc cuscus-ul este un fel de mâncare foarte popular, care se consumă aproape zilnic, fie ca atare, fie ca garnitură pentru diverse mâncăruri cu carne. Când eram eu mic, mama îl făcea de la zero, din griș frecat între degete cu apă, acum, însă, este mult mai simplu, pentru că este gata făcut și nu trebuie decât să îl lași câteva minute la umflat cu apă fierbinte.

Pentru astăzi m-am gândit să vă ofer o variantă de cuscus cu legume pe care să îl mâncați ca fel principal, pentru că este bogat și foarte gustos. În plus, este o rețetă ce se poate face din resturi, diminuând astfel risipa alimentară.

Aveți nevoie de multe legume, la alegerea voastră și tocmai pentru că este o rețetă atât de permisivă, zic că ajută în lupta împotriva risipei. Ce bucăți de legume aveți rămase de pe la alte mâncăruri prin frigider sunt numai bune pentru acest cuscus. Puteți pune rădăcină de țelină și țelină apio, ceapă, fenicul, varză, gulii, dovlecei, dovleac, morcov și roșii. Nouă, în Maroc, ne place să punem roșii pentru a da o culoare roz supei de legume, însă dacă nu aveți roșii, puteți pune și o lingură de pastă de tomate.

Legumele tăiate mari (pentru a nu se dezintegra la fierbere) se pun într-o cratiță cu un baton de scorțișoară și o lingură de curcumă, cu apă și ulei de măsline și se dau la fiert. Dacă aveți carcase de la un pui pe care l-ați folosit pentru altceva, puteți pune și aceste oase pentru un gust mai bogat al supei. Dacă ați pus și pui, atunci aveți grijă să îl fi ținut mult în apă înainte, ca să se spele bine și în timpul fierberii să îndepărtați spuma lăsată la suprafață. La final, potriviți supa de gust cu sare.

Separat, într-o tigaie puneți câteva linguri de ulei de măsline, cuscusul uscat și puțină sare și lăsați câteva minute ca să se încingă bine. Adăugați apoi apa fierbinte și acoperiți. Nu trebuie să fie prea multă apă pentru că vrem ca cuscusul să aibă un aspect de nisip umed. După ce a absorbit apa, îl frământăm, îl frecăm între degete pentru a obține aspectul de nisip de care vorbeam.

Se pune în farfurie și deasupra se așază bucățile de legume, una câte una. Peste, se presară câteva linguri din supa de legume și se servește astfel ca fel principal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5