chefjosephhadad.ro

Blog

Cumpărături la piața de pește

No Comments

România nu este tocmai o piață mare de desfacere pentru pește, dar începe sezonul vacanțelor și poate că mulți dintre voi veți pleca pe malurile mărilor europene, acolo unde piețele de pește sunt nu doar locuri de întâlnire ale localnicilor care le știu valoarea, dar și destinații turistice interesante. Și chiar și în marile piețe din România există hale sau măcar comercianți de pește, așa că ce-ar fi să le faceți o vizită în tihnă și să vă bucurați apoi acasă de cumpărăturile făcute? Nu vă speriați de miros, dar învățați să evitați standurile unde mirosul este prea puternic.

Ce aveți de făcut și ce nu la piața de pește, citiți mai jos.

În primul rând, când vă decideți să cumpărați pește, trebuie să fiți atenți la cum arată. Este primul indicator al prospețimii. Da, ochii limpezi sunt un indicator, însă de multe ori aceștia se tulbură foarte repede după pescuire, așa că trebuie să aveți și alte criterii după care să îi judecați. Pielea trebuie să fie destul de fermă și elastică, astfel încât la presarea ușoară să se ridice înapoi.

Vă spuneam să țineți cont de mirosul care, oricât de specific ar fi, nu trebuie să fie prea puternic, aceasta indicând un pește învechit. Prospețimea se simte în miros, atât la întregul stand, cât și în bucata de pește pe care vreți să o cumpărați. De asemenea, este important ca pielea să fie umedă, să fie ținut în fulgi de gheață și solzii să fie lipiți de piele. În momentul în care aceștia se desprind de piele, sunt uscați și ridicați în vânt, este semn că peștele este vechi.

Și aveți tot dreptul să vă alegeți peștele care vă face cu ochiul. Dacă vă atrage atenția un anume pește, nu lăsați vânzătorul să vă bage în plasă altul. Dar puteți să îl lăsați să vă dea sfaturi despre prepararea lui. Chiar dacă sunteți pasionați de gătit și știți o grămadă de rețete, este posibil să mai primiți sfaturi prețioase și de la comercianți. În plus, puteți să cereți și curățarea și filetarea peștelui. Cam toți vânzătorii oferă servicii de acest gen și nu este nicio rușine în a cere filetarea peștelui. Sunt chiar mulți bucătari mari care nu se descurcă foarte bine pe partea de măcelărie și lasă această sarcină în grija altora, care pot să o facă cu ochii închiși și imediat.

Și, nu în ultimul rând, nu uitați că are balta pește. În traducere gastronomică, vechea zicală ar însemna să nu vă rezumați la aceleași 2-3 tipuri de pește cu care sunteți obișnuiți, mai ales dacă vă aflați pe meleaguri străine. Alegeți, gătiți și gustați și altceva decât crapul, medalioanele de somon și dorada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5