„Numai cine nu muncește, nu greșește”, spune o vorbă de pe aici. Și cam așa este. Oricât de bine te-ai descurca în bucătărie, micile accidentări sunt inevitabile. Fie că este vorba de o arsură sau o tăietură, atâta vreme cât sunt superficiale, puteți să le îngrijiți singuri. Însă dacă accidentarea este ceva mai gravă, nu bravați și fugiți la urgențe. Tăieturile profunde sau arsurile de aburi ori lichide fierbinți sunt extrem de periculoase dacă acoperă o suprafață mare a corpului.
Cuptorul, aragazul, tigăile și oalele, mâncărurile fierbinți și chiar apa prea caldă, toate acestea sunt surse de arsură într-un moment de neatenție. De cele mai multe ori vorbim, însă, de mici arsuri de gradul întâi care, deși dor pe moment, trec destul de repede, mai ales dacă sunt îngrijite corect. De aceea este bine să aveți mereu în bucătărie un spray sau unguent împotriva arsurilor. Dacă nu aveți așa ceva, atunci apa rece lăsată să curgă peste arsură este un bun anti-inflamator și analgezic.
Dacă, însă, arsura este pe o suprafață mai mare de piele și face bășici imediat, iar durerea persistă, atunci este vorba de o arsură de gradul doi sau trei și necesită tratament medical corespunzător.
Dacă gătiți des, este imposibil să nu vă și tăiați, oricât de îndemânatici ați fi. Chiar și mie, după atâția ani în bucătărie, mi se mai întâmplă să îmi alunece cuțitul greșit.
Primul pas, și în acest caz, este să lăsați să curgă apă curată este tăietură. Dacă este o tăietura superficială, atunci sângele va fi mai deschis la culoare, însă dacă este o tăietură mai adâncă, sângele va avea o culoare închisă, iar în cazul acesta trebuie evaluată bine rana, pentru a vedea dacă nu au fost atinse tendoane sau vene. Totuși, chiar dacă este o tăietură superficială, dacă aceasta se află în zona palmei sau încheieturilor, este posibil să afecteze vreun tendon, așa că rana trebuie evaluată imediat. De asemenea, dacă rana este superficială și totuși nu se oprește din sângerat în maximum o jumătate de oră, trebuie să ajungeți la medic.
Odată ce ați curățat tăietura cu apă, bandajați-o cu fașă sterilă sau șervețele de hârtie și aplicați o presiune asupra rănii pentru a stopa sângerarea. Și nu uitați să vă puneți o mânușă peste tăietură pentru că nu vreți ca sângele să ajungă în mâncare.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5