chefjosephhadad.ro

Blog

Cum se păstrează supele și tocănițele

No Comments

Este sezonul în care gătim multe mâncăruri calde, supe, ciorbe, tocănițe sau tagine-uri, așa cum fac eu. Și este foarte greu să faci doar o porție-două, așa că mereu rămân și pentru a doua zi. Sau pentru peste o săptămână, când ni se face iar poftă de acea mâncare. Până atunci, însă, cum le păstrăm?

Pentru a putea să le consumăm și a doua zi, este suficient să le lăsăm să se răcească complet sau măcar până sunt ușor călduțe și apoi să le punem în frigider, fie în oala în care au fost gătite, cu un capac sau folie puse deasupra, fie într-un alt vas ce poate fi închis. Aici rezistă până la vreo 4 zile, dar dacă ne aducem aminte de mamele noastre care pregăteau oala de ciorbă pentru toată săptămâna, probabil că reușește să țină și cinci zile.

Pentru a prelungi, însă, și mai mult viața alimentelor gătite, congelatorul este soluția, așa cum v-am mai spus. Puteți pune mâncărurile în recipiente de plastic sau în pungi și să le păstrați până la trei luni la rece. Doar că în cazul anumitor supe și tocănițe, sunt ingrediente care se deteriorează în timpul procesului de înghețare, schimbând practic textura finală a mâncării. Pastele, orezul, cartofii au tendința de a absorbi prea mult lichid și odată cu decongelarea ajung să de dezintegreze. Pe de altă parte, produsele lactate au uneori tendința să „se taie” la congelator.

Deci puteți congela mâncăruri ce nu conțin aceste ingrediente. Sau puteți să pregătiți o oală mare de ciorbă, dar, știind că o veți pune și la congelator, să adăugați tăiețeii doar la servire și zeama să poată fi astfel congelată.

Și mai există și varianta în care sunt transformate în conserve, la fel cum încă mai fac multe gospodine cu legumele din plin sezon, pe care le transformă în ghiveciuri și le pun la borcan pentru iarnă. Totuși, pentru această metodă, trebuie evitate din nou supele și mâncăricile cu paste, orez, cartofi, iar timpul de pregătire a conservelor (sterilizarea borcanelor, fierberea lor apoi în bain marie, timpul de răcire) este unul care nu prea merită efortul dacă v-au rămas două porții de tocăniță de ceapă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5