Încep acum o serie de trei articole care sper să vă fie de folos pentru că vin nu doar să vă dea idei despre ce să mai preparați și cum, ci să vă ajute să reparați greșeli din bucătărie. Nu suntem roboți (și chiar și aceia se mai strică uneori), așa că este normal să mai greșim din când în când. Cum îi spun și fiicei mele, însă, important este să știi cum să repari o greșeală.
Încep azi cu greșelile legate de timpii prea îndelungați de gătire și cum pot fi acestea remediate.
Puiul gătit prea mult și devenit fad poate fi revigorat cu niște supă. Puteți tăia carnea felii și să o puneți într-un vas de cuptor, turnând deasupra supă de pui încălzită, dar nu fierbinte, și să lăsați la cuptor pe o temperatură mică pentru 10-15 minute, astfel încât puiul să absoarbă din lichid și să se rehidrateze. Sau puteți tăia în bucățele mici carnea și să îi dați un clocot pe aragaz tot în supă de pui, pentru ca apoi să o folosiți în alte preparate, cum ar fi salte, fajita, paste, etc.
Același lucru se poate face și cu carnea de vită ținută prea mult pe foc, care în loc să fie suculentă, devine fadă și uscată. Tăiată cubulețe sau desprinsă în fâșii, aceasta poate fi pusă la „înmuiat” în supă și apoi amestecată în alte preparate sau pusă în sos de roșii și transformată astfel într-un fel nou, poate ceva mexican, eventual.
Și peștele prea gătit poate fi transformat în alte mâncăruri în care să nu se mai observe greșeala. Rupt în bucăți, poate ajunge foarte bine în salate sau paste, dar cea mai bună soluție o reprezintă chifteluțele de pește.
O plăcintă arsă poate fi totuși salvată prin a o transforma într-un alt desert. Îndepărtați părțile înnegrite ale aluatului și păstrați ce e încă auriu. Sfărâmați această parte și puneți-o în pahare sau boluri individuale. Pregătiți separat niște frișcă și creați un desert stratificat în pahar, cu firmituri de aluat bun, frișcă și umplutura plăcintei.
Pentru un orez cu lapte nu deranjează să fie prea gătit bobul, însă dacă vorbim de orezul pentru preparatele asiatice, care trebuie să rămână ferm și să fie bob cu bob, când se fierbe prea mult, e o problemă. Soluția este să îl întindeți pe o tavă cu hârtie de copt și să îl dați la cuptorul încins pentru 5 minute, astfel încât să se usuce și apoi să îl folosiți.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5