chefjosephhadad.ro

Blog

Cum să repari greșelile din bucătărie – gust

No Comments

Ne-am ocupat de textura mâncărurilor, dar să nu uităm gustul, care până la urmă este cel mai important. Cum salvăm o tocană în care am scăpat prea multă sare? Citiți mai jos, alături de alte ponturi care să vă readucă în farfurie preparatul glorios la care vă așteptați când ați început să gătiți.

Sarea poate că este cea mai păcătoasă când vine vorba de greșeli de gust. Dacă punem prea puțină, mâncarea nu va fi savuroasă, dar măcar poate fi adăugată la sfârșit. Însă dacă punem prea multă, acolo apare problema cea mare. O soluție ar fi, dacă tocana sau supa/ ciorba este încă în procesul de gătire și ne-am dat seama că este prea sărată, să punem un cartof curățat întreg în cratiță. Acesta va absorbi săreala, iar la sfârșit va fi scos și aruncat. Dacă mâncarea este, însă, deja gata, atunci tot pe bază de amidon se poate remedia. Niște orez fiert bine și pasat amestecat în sos va mai diminua din intensitatea sării. Sau o contrabalansare de gust cu ceva dulce ori acru. Un pic de zahăr, gem sau suc de lămâie ori oțet pot ajuta, în funcție de preparat.

Amidonul ajută și în cazul preparatelor prea picante. Țineți minte că ardeiu iute își dezvăluie aroma în timp, nu imediat ce l-ați pus în mâncare. Așa că e posibil ca după câteva minute să vă treziți că este prea picantă tocănița. În cazul acesta niște orez, cartofi sau pâine pot ajuta. Dacă e un fel de mâncare cu fructe de mare, atunci puțin acid, precum sucul de lămâie, poate ajuta. Pentru un stir-fry, niște zahăr face minuni și, în general, picănțeala este combătută cu elemente cremoase precum smântână, lapte, iaurt sau chiar lapte de cocos.

Dar mâncărurile pot deveni și prea dulci, mai ales în rețete de curry-uri, de exemplu, care cer și adăugarea de zahăr, pe lângă unele legume care sunt deja dulci, cum e morcovul, de exemplu. În cazul acesta, mai curând decât să contrabalansați dulceața cu sare, mai bine adăugați condimente sau ceva acid, precum puțin suc de lămâie ori oțet. Sau poate chiar un ingrediente amar, precum rucola, kale sau andive.

Grăsimea adaugă un gust delicios preparatelor, însă uneori poate fi în exces și astfel să le dăuneze. Când acest lucru se întâmplă, grăsimea se ridică la suprafață, iar o modalitate bună de a o îndepărta este cu un prosop de hârtie așezat cu atenție deasupra supei sau sosului pentru a absorbi excesul de grăsime. Dacă, însă, nu vă grăbiți, puteți lăsa mâncarea peste noapte la frigider, iar grăsimea în exces de la suprafață se va solidifica, fiind astfel ușor de îndepărtat înainte de a o reîncălzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5