chefjosephhadad.ro

Blog

Cum să refolisești cozonacul rămas de la Crăciun

No Comments

Oricât de mult v-ar plăcea prăjiturile și cozonacii, sigur veți face și în acest an prea multe de Sărbători. Pentru că ne place să ne bucurăm de aceste zile speciale. Dar la un moment dat parcă ajungem să ne și plictisim de ele. Așa că m-am gândit să vă ofer o serie de alternative, de moduri în care puteți să refolosiți cozonacul pentru a obține noi deserturi.

Tartele la pahar sunt o varianta buna de a da o notă proaspătă cozonacului. Rupeți-l în bucăți cam de o înghițitură. Pregătiți o cremă de vanilie sau frișcă. Puteți folosi fie fructe proaspete, fie gătite (cum ar fi niște mere trase la tigaie). Acum asamblați toate acestea pe straturi într-un pahar: un strat de bucăți de cozonac, vreo două linguri de cremă, niște fructe deasupra. Și repetați încă o dată cele 3 straturi.

Dacă ați tăiat cozonacul felii și nu s-au mâncat, în schimb au ajuns să se usuce, puteți să le dați o nouă viață sub forma unor cake popsicles, adică acadele de prăjitură. Puneți cozonacul uscat într-un robot și sfărâmați-l să devină firmituri. Adăugați unt topit și amestecați până se formează un aluat. Formați biluțe și înfigeți în ele bețe de acadele. Topiți ciocolată și înmuiați fiecare acadea în ea, apoi lăsați-le să se întărească puse în picioare într-un pahar.

Tot cu cozonacul uscat puteți face alte trei rețete ușoare, eventual pentru masa de dimineață. Înlocuiți pâinea din bread pudding cu cozonac, adăugați ou bătut și lapte și dați la cuptor până se încheagă. Cealaltă rețetă de mic dejun o reprezintă frigănelele făcute cu felii de cozonac în loc de pâine. O idee mai greu de făcut este tiramisu, dar chiar și așa, acesta este în general unul din cele mai ușor de făcut deserturi. Din rețeta clasică înlocuiți pișcoturile cu felii de cozonac uscat și în rest urmați pașii obișnuiți.

Fără a amesteca sărbătorile, totuși mai puteți face ceva cu cozonacul rămas: cheesecake. Întocmai cum de Paști se face blat din aluat de cozonac pentru pască, puteți reinterpreta totul în varianta de cheesecake la care în loc de biscuiți să folosiți pentru blat cozonac mărunțit în blender. Și datorită grăsimii din cozonac, dacă este încă destul de proaspăt și nu s-a uscat, nici nu mai este nevoie să adăugați unt topit, pentru că firmiturile se vor lipi singure între ele prin presarea în tava de cheescake.

Așadar, dacă cumva vă rămâne cozonac și v-ați plictisit de el, aveți acum câteva alternative delicioase de refolosire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5