Puiul este carnea permisă în toate religiile și culturile, este cea mai consumată carne la nivel mondial și este și destul de ieftină pentru că întreținerea păsării și timpul ei de creștere sunt foarte facile. Mai ales acum cu „fabricile” de pui.
Eu vă recomand totuși să evitați această carne aproape industrială. Păsările de țară sunt cele mai bune, evident, dar nu toată lumea are posibilitatea de a le consuma. Așa că alternativa este o carne de fermă, unde puii au fost crescuți la sol și hrăniți cu porumb. Asta se vede în culoarea cărnii, care trebuie să fie mai gălbuie, iar un strat de grăsime sub piele o face cu atât mai delicioasă.
Carnea de pui e bine să fie cumpărată proaspătă și ce rămâne să fie pus la congelator. E păcat să cumperi carne de pui congelată când găsești proaspătă mereu peste tot. Odată congelată, nu mai este la fel de fragedă și gustoasă.
Carnea proaspătă se ține la 1-3 grade, chiar dacă legea zice că până la 5 grade Celsius, dar eu prefer așa ca să se păstreze sucurile în interior mai bine.
Eu, personal, spăl puiul pentru că nu știu cine a pus mâna pe el. Îl spăl cu apă rece ca gheața și apoi îl las în frigider, pus pe o sticlă, ca să se zvânte. Așa uscat se păstrează 2-3 zile fără probleme. Dacă, însă, a prins un miros neplăcut, nu se mai spală cu oțet cum fac unii pe acasă, ci trebuie aruncat direct.
Carnea de pui este așa de versatilă, nu doar piept la grătar, schnitzel și pui la ceaun. Evident că și acestea sunt bune, dar hai să fim mai creativi.
Putem să facem puiul întreg, umplut cu legume, stafide, mirodenii. Sau putem să tăiem un buzunar în piept și să îl umplem cu ciuperci, pentru a-l sota sau pune la cuptor mai apoi. Pulpele dezosate sunt delicioase pe grătar, cu mirodenii și usturoi.
Rozmarinul și cimbrul sunt condimentele care merg cel mai bine cu puiul, dar și menta tocată pusă înăuntru dă o aromă fantastică, la fel și zataarul, un amestec de condimente arăbesc.
Puteți da gust puiului și lăsându-l un timp la marinat. Se freacă cu sare și mirodenii, se înfășoară într-o cârpă umedă și se lasă peste noapte la frigider. Apoi îl faceți la cuptor.
Mie îmi plac mult și organele și consider că ficatul de pui este cel mai bine gătit atunci când este făcut pe grătar medium rare.
Și o să vă mai dau o rețetă surprinzătoare, mai ales că despre carnea de pui se spune mereu că trebuie să fie foarte bine gătită. Eu, însă, vă spun că poate fi preparată și altfel. Pieptul se taie, se pune sare, suc de căpșuni natural, ghimbir, sirop de rodii, mirodenii, zeamă multă de lămâie și se pune totul într-o pungă la frigider pentru minimum 5 ore. Acidul din fructe și lămâie va găti carnea exact ca la un ceviche. Se poate folosi foarte bine în salate, cu ananas, măr sau pus pe pâine prăjită.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5