chefjosephhadad.ro

Blog

Congelatorul, prietenul nostru

No Comments

Una din chestiile pe care le detest, este să arunc mâncarea. Din păcate, regulile de igienă ne obligă în restaurant să aruncă tot ce se întoarce în bucătărie și, de asemnea, tot ce este deschis de mai mult de câteva zile. Și tocmai de aceea, pentru a preveni risipa, sunt foarte atent la ingredientele pe carele folosesc și la mărimea porțiilor, astfel încât pierderile să fie cât mai mici.

Acasă, însă, este altă poveste. Iar aici, congelatorul este prietenul meu bun. Pentru că este o varietate atât de mare de alimente pe care o poți congela, încât acest electrocasnic nu ar trebui să lipsească din casa nimănui.

Dar ce putem congela în afară de carne? Ce putem păstra la congelator?

Alimente neprocesate

Carne de orice fel.

Pește deja congelat – proprietățile peștelui se pierd atunci când încercăm noi să îl congelăm. Iar dacă cumva îl cumpărăm din supermarket pe pat de gheață, șansele ca el să fi fost decongelat înaintea comercializării sunt foarte mari. Deci este de preferat să îl pregătim imediat după cumpărare sau să îl cumpărăm gata congelat industrial.

Fructe – putem porționa de la început rații de fructe pentru smoothie-uri sau putem conserva astfel fructe de pădure și nu numai, când sunt în sezon, pentru restul anului pentru a le folosi în plăcinte, smoothieuri, etc.

Legume – la fel ca și în cazul fructelor. Mai putem lua, însă, și pungi cu legume (mix sau mono) gata porționate, de regulă parțial procesate, din care putem realiza feluri de mâncare rapidă.

Lapte – mai ales dacă vreți să îl păstrați pentru a-l folosi la gătit.

Vin – când rămâne câte o sticlă de pe la vreo petreccere, înainte de a o lăsa să se acrească în frigider, mai bine puneți lichidul într-o pungă și îl congelați pentru a-l folosi apoi la vreun risotto sau mâncare gătită.

Măsline – se păstrează bine la congelator.

Cafea – dacă aveți cafea măcinată, pentru a-i încetini procesul de pierdere a aromei, puteți să o țineți într-o pungă de hârtie sau într-o cutie în congelator și să o scoateți când aveți nevoie.

Alimente procesate

Orice fel de mâncare gătită care vă rămâne, dacă vă plictisiți să o mâncați și a doua zi, o puteți pune în caserole de plastic sau în pungi și să o congelați pentru zilele în care nu veți avea chef să gătiți. De la fripturi la tocănițe și ciorbe.

Sosuri – când aveți ingrediente și faceți mai mult sos brun, de exemplu sau orice alt sos, puteți face o cantitate pe care să o porționați în pungi și să o păstrați la congelator pentru mese viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5