chefjosephhadad.ro

Blog

Condimente care duc carnea tocată la nivelul următor

No Comments

Continuăm seria dedicată cărnii de vită, iar dacă data trecută ne-am oprit asupra tartarului, de data aceasta carnea tocată de folosit în mâncăruri va fi vedeta. De la chiftele la burgeri, de la kebab la sarmale, carnea tocată este iubită de foarte multă lume, iar gustul ei este diferit de cel al bucății de carne întreagă. Deși delicios el însuși, condimentele îl ajută mereu. Așa că iată ce puteți folosi pentru a duce carnea tocată la nivelul următor.

Usturoiul este o alegere clasică, însă este important să știți că dacă aveți de rumenit carnea tocată în tigaie, acesta trebuie adăugat după ce carnea s-a maronit pentru că durează foarte puțin ca să îi absoarbă aroma. Dacă trebuie să îl amestecați cu carne crudă pentru burgeri, de exemplu, atunci ar trebui ca usturoiul să fie puțin sotat înainte de a fi amestecat cu carnea, pentru a-l face mai moale și a-i domoli intensitatea.

Ceva mai surpinzător este ghimbirul, care dă o notă asiatică mâncării. Ras, merge amestecat în carnea tocată pentru chiftele în stil asiatic, de exemplu.

Tot din bucătăria asiatică vine și sosul de soia, însă acesta este mult mai versatil, așa că îl puteți adăuga la carnea tocată pentru o aromă sărat-umami a diferitelor feluri, nu doar cele asiatice.

Dacă le adăugați pe toate cele trei de mai sus, este momentul să adăugați și niște ulei de susan pentru un preparat în stil asiatic foarte gustos. Mai puteți pune și niște supă în care să se înăbușe înainte de a așeza carnea tocată peste un pat de orez sau tăieței.

Tot de inspirație asiatică, însă ceva mai surprinzător, este sosul de pește amestecat în carnea tocată. Acesta va da un gust sărat profund și o aromă care va echilibra bine restul ingredientelor. Poate fi adăugat chiar și la burgeri.

Chimionul îl regăsiți în preparate de sorginte mexicană, precum chili con carne, tacos, quesadilla, și dă o aromă inegalabilă produsului final. După ce ați rumenit puțin carnea tocată, presărați chimion măcinat și alte condimente, dacă vreți. Însă dincolo de felurile mexicane, puteți veni mai aproape de noi și îl puteți folosi pentru chiftele sau legume umplute (ardei, vinete, dovlecei) într-un stil din Orientul Mijlociu.

Și fratele său, coriandrul semințe este un ingredient versatil, care merge la preparate inspirate din India, Orientul Mijlociu și până în Mexic.

Paprika, în oricare din formele ei, dulce, afumată sau picantă, joacă un rol delicios în preparatele din carne tocată. Și nu doar că ajută gustul și aroma, dar și culoarea.

Surprinzător este și sucul de limetă. Acesta, însă, trebuie adăugat la sfârșitul procesului de gătire. Inspirați-vă din tacos-urile mexicane, peste care mai mereu se stoarce o felie de limetă, pentru a echilibra gustul. Sucul acrișor contrabalansează sarea și grăsimea.

Pudra de ceapă poate fi un înlocuitor foarte bun pentru ceapa proaspăt tocată, însă aveți grijă că este mult mai intensă în gust. Dar puteți să le folosiți și împreună, ceapă proaspătă cu pudra uscată, pentru o aromă mai complexă.

Oțetul balsamic dă note dulci și acrișoare cărnii de vită tocată, echilibrând grăsimea din ea, dar și frăgezind carnea, pentru un preparat mai suculent. Și, în plus, dacă la finalul preparării oricărui fel de mâncare pe bază de carne tocată vi se pare că parcă îi lipsește ceva, dar nu știți exact ce, adăugați câteva picături de oțet balsamic pentru că aroma sa umami va echilibra totul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5