chefjosephhadad.ro

Blog

Ciuperci în toate felurile

No Comments

Suntem în plin sezon de ciuperci și ne bucurăm de gustul lor în tot felul de combinații. Poate că și voi le gătiți în diverse feluri, dar dacă sunteți blocați la aceleași rețete de ciuperci umplute, tocăniță de ciuperci și supă-cremă, atunci poate că ar fi momentul să citiți mai jos despre diversele moduri în care puteți duce ciupercile la nivelul următor.

Pentru început, acesta ar putea fi cel al ciupercilor pane. Este foarte simplu să obțineți un fel delicios prin a da ciupercile prin făină cu sare, apoi prin lapte bătut și iar prin făină, pentru ca apoi să le prăjiți în baie de ulei de floarea soarelui. Alături puteți pune o maioneză cu usturoi sau un sos de hrean.

Ciupercile în general sunt recunoscute printre alimentele cu gust umami, însă intensitatea acestuia nu este foarte puternică, mai ales în cazul ciupercilor mai delicate. În schimb, gustul complex poate fi întărit de un alt ingrediente prin excelență umami: sosul de soia. Așa că adăugați la soteul de ciuperci și puțin sos de soia, care să îi dea un gust mai intens. Din aceeași categorie face parte și pasta miso. Indiferent de tipul de pastă pe care îl alegeți (alb, galben sau roșu), adăugați-o spre sfârșitul procesului de gătire. În acest punct mai puteți adăuga și unt, care să ajute la „îmbrăcarea” mai ușoară a ciupercilor în sosul cu miso.

Tot la ciupercile sotate puteți adăuga și vin alb, care să impregneze o aromă florală. Dar țineți cont că nu aveți nevoie de mult vin, probabil vreun sfert de pahar la o tigaie plină. Și aveți grijă să îl puneți de la început, astfel încât să aibă timp alcoolul să se evapore. Vinul poate fi înlocuit și de sherry, ciupercile cu acest alcool fiind o combinație populară în Spania.

Și usturoiul este un ingredient iubit de ciuperci, însă aveți grijă să nu îl ardeți. Când sotați ciupercile, puneți cățeii tocați aproape de sfârșit. Cu cât sunt tocați mai fin, se vor găti mai repede, așa că lăsați-i doar vreo două minute pe foc la sfârșit.

Un gust dulce-acrișor care să complimenteze umamiul ciupercilor este dat și de oțetul balsamic. Nu este nevoie ca pentru gătit să folosiți un balsamic prea scump, cum ați face-o într-o salată, însă ce este important este să fiți precauți cu cantitatea. Adăugați spre sfârșitul procesului de sotare o lingură și gustați. S-ar putea să fie de ajuns.

Și tot la finalul procesului de sotare se poate adăuga și muștar. Fie că alegeți unul clasic, unul cu boabe sau unul dulce, puneți între o linguriță și o lingură, nu mai mult, în funcție de intensitatea acestui ingredient. Aroma sa este destul de puternică și surprinzător de potrivită cu ciupercile gătite.

Un ingredient neobișnuit ar putea fi lemongrass-ul, însă ciupercile și acesta sunt ingrediente de bază în multe feluri de mâncare thailandeze și merg bine împreună. Dacă faceți o supă de ciuperci, de exemplu, puteți utiliza pe lângă lemongrass proaspăt (sau congelat) și pulbere sau uscat. Însă dacă pregătiți o tocăniță, atunci folosiți planta aromată proaspătă.

Dacă utilizați brânza pentru ciupercile umplute, de ce nu ați folosi-o și în tocăniță? Iar în acest caz, cea mai bună opțiune este parmezanul, pe care să îl folosiți ca pe un condiment, deci nu în cantități mari. Gustul său este intens, iar aspectul destul de uscat ajută la textura sosului, fără a se întinde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5