Afara ninge, în casă miroase a portocale și a cartofi copți. Așa arată o zi frumoasă de iarnă. Dacă cu portocalele o rezolvați repede, hai să vedem ce facem cu cartofii copți ca să fie mai buni.
În primul rând, important este soiul. Pentru copt sunt mai buni cartofii făinoși, care au mai mult amidon și care, atunci când sunt dați la cuptor, rămân crocanți la exterior și pufoși în interior.
Un secret important în coacerea cartofilor este fierberea lor parțială înainte de a fi dați la cuptor. Nu doar că scurtează timpul de coacere, dar prin fierbere se gelifică stratul exterior de amidon, care apoi, la cuptor, oferă crusta crocantă pe care o capătă cartofii și care, astfel, este mult mai intens decât dacă cartofii ar fi fost cruzi puși direct în tavă. În funcție de mărimea bucăților de cartofi, aceștia trebuie fierți între 8 și 15 minute înainte de a fi dați la cuptor. Tot pentru textura crocantă de la exterior, puteți adăuga un vârf de linguriță de bicarbonat în apa în care îi fierbeți parțial. Datorită bicarbonatului, apa va deveni mai alcalină și va „sparge” mai ușor suprafața cartofului, făcând-o mai crocantă și mai adezivă la ulei și condimente. Dar aveți grijă să nu puneți mai mult bicarbonat, pentru că acesta poate impregna un gust neplăcut cartofilor.
Dacă alegeți să fierbeți parțial cartofii, nu uitați să sărați apa. Chiar dacă veți asezona cartofii și în tavă, este important să puneți sare și în apa de fierbere, pentru că aceasta acționează și asupra interiorului cartofului, nu doar la suprafață. Și este de preferat ca apa să fiarbă deja în momentul în care adăugați cartofii, pentru un strat exterior mai „spart”.
Pentru un rezultat crocant la final, este important să lăsați cartofii să se usuce după fierberea parțială, astfel încât uleiul să adere bine la ei. În plus, dacă îi lăsați umezi, apa va crea abur în cuptor, ceea ce va împiedica formarea crustei. După ce i-ați scurs, lăsați-i la uscat în strecurătoare aproximativ 10-15 minute înainte de a-i pune în tavă. Abur se va crea și dacă aglomerați prea mulți cartofi în tavă, așa că aveți griji să lăsați loc ca aceștia să respire. Și nu îi suprapuneți, ci coaceți-i într-un singur strat.
Pentru aroma mai intensă a cartofilor la cuptor, de obicei alegeți usturoi sau ierburi aromatice, însă în procesul îndelungat de coacere, acestea se pot arde. Așa că o soluție o reprezintă aromatizarea uleiului în prealabil. Puneți la încălzit uleiul cu ce surse de aromă doriți și după câteva minute la foc mic, puteți să îl strecurați și să îl folosiți la cartofii din cuptor. Pentru o extra sursă de aromă, puteți adăuga ierburile scurse din ulei la sfârșitul procesului de coacere, printre cartofi. De asemenea, nu vă zgârciți cu uleiul. Acesta ajută la crustă, dar și împiedică lipirea cartofilor de tavă.
Și nu în ultimul, nu întoarceți cartofii prea repede sau prea des. Singur rotire are trebui să fie după vreo 30-40 minute, pentru a permite formarea crustei de la contactul cu tava.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5