chefjosephhadad.ro

Blog

Când Grecia vine la noi

No Comments

Nu este vacanță în Grecia dacă nu mănânci cel puțin o dată caracatiță. De fapt în tot bazinul mediteraneean și nu numai, caracatițele sunt la mare căutare. Și chiar dacă în Marea Neagră nu ne bucurăm de așa ceva, caracatiță proaspătă sau congelată a început să se găsească zilnic în magazinele din țară. Așa că acum putem să ne bucurăm de o masă grecească și la noi acasă.

Pregătirea

Primul lucru pe care trebuie să îl știți despre caracatiță este că are carnea foarte tare, așa că înainte de orice operațiune culinară, ea trebuie să treacă printr-un proces de frăgezire. După ce o cumperi din magazin, mai ales dacă este proaspătă, ea trebuie bătută bine cu ciocanul de șnițele. Ce congelată este un pic mai fragedă datorită procesului termic prin care a trecut, dar nu ar strica să îi dați și ei vreo două.

Pasul următor este fierberea. La 2-3 kg de caracatiță trebuie ținută la fiert aproximativ două ore și jumătate. Se pune la fiert în apă simplă pentru că ea are deja savoare, nu trebuie să-i mai adaugi nimic în apă.

Folosirea

Odată ce carnea a fiert, ea poate fi servită în o grămadă de moduri. Sigur, simplă, la grătar, este varianta cu care nu poți da greș. Sau tentaculele pot fi tăiate bucăți și puse pe frigăruie cu diverse legume.

O altă variantă delicioasă este să îi faci o glazură. Aceasta se face din zeamă de portocale, miere de albine și cimbru. Se amestecă și se lasă la fiert să scadă, să devină un sirop delicios. Se întinde cu pensula pe caracatița luată de pe grătar.

Gătită se mai poate face și înnăbușită în sos de vin cu supă de bază de pește și usturoi, plus ulei de măsline. După câteva minute se ia de pe foc și se adaugă pătrunjel tocat.

Ca și combinații de garnituri, caracatița se potrivește bine cu orez sau cu line, în stil mediteraneean, din zona de Nord a Africii.

Putem face și carpacio de caracatiță. Imediat cum o scoți de la fiert, pui tentaculele suprapuse într-o formă de chec, cât mai bine presate între ele și se dă forma la frigider pentru 24 de ore. Apoi se scoate rulada de caracatiță din formă și se feliază subțire cu feliatorul de mezeluri. Iese un carpacio excelent. Sau se poate face piftie de caracatiță, cu usturoi și servită cu vinegretă de muștar ce are și cubulețe de castraveți în saramură și pătrunjel. Se face exact la fel ca piftia de curcan, însă nu se mai pun legumele, pentru că ai deja gust de la caracatiță.

Capul de la caracatiță se poate tăia joulien și folosi în paste simple, de exemplu, sau se poate face umplut. Puteți pune calamari, creveți, legume, diverse ingrediente, după gust. Se pot lăsa ca atare sau se pot pune într-un sos de roșii, ca cel pentru ostropel. Se poate pune pe un pat de orez sau servi simplu, făcute la plită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5