chefjosephhadad.ro

Blog

Calatorie gastronomica: Chili con Carne

No Comments

Dragii mei, astazi vreau sa va invit intr-o calatorie gastronomica dincolo de ocean si sa va starnesc interesul prin cateva curiozitati despre ingredientele pe care le voi folosi pentru acest preparat – chili con carne. M-am gandit la o astfel de reteta pentru o incursiune in bucataria latino-americana in primul rand datorita aromelor care o compun, dar si datorita provenientei acesteia. 

Asa cum numele dezvaluie, acest preparat vine dintr-o zona cu o limba de origine spaniola, mai exact tarile latino-americane cu o cultura hispanica, care si-au pastrat din mostenirea locala obiceiurile gastronomice, lasandu-se influentati doar pe alocuri de noile popoare cu care au intrat in contact. Reteta de astazi este una cu o origine clara, o alegere a familiilor traditionale mexicane sau columbiene, in special, pentru pranz sau cina dupa o zi de camp, insa care a fost perfectionata si popularizata in Statele Unite, cu precadere dupa anexarea teritoriilor din sud, la sfarsitul razboiului civil. Astfel ca un preparat aparent simplu, din bucatariile familiior lucratorilor campului din zonele aride ale Mexicului a devenit unul foarte popular in restaurantele din Texas, Illinois sau Louisiana.

Preparatele principale care compun aceasta reteta sunt chili-ul (sau ardeiul iute specific zonei Americii Latine, cum il cunoastem noi), carnea de vita, tomatele si sosul de tomate si fasolea rosie, alaturi de diferite mirodenii specifice. Un fapt interesant este acela al existentei a peste 100 de soiuri de chili in lume, clasificate in functie de iuteala pe care o am, majoritatea fiind cultivate in partea centrala si de sud a continentului american, dintre care cel mai puternic este Carolina Reaper, conform Guiness Book of Records. In cultura hispanoamericana, chili este prezent in aproape orice preparat, la orice masa a zilei si in diverse alaturari, dulci sau sarate, iar numele “chili” vine din limba nahuatl (de origine azteca) si inseamna simplu “ardei iute”.

In mod oficial, reteta Chili con carne apare pentru prima oara abia in 1850 in Statele Unite si consta intr-un preparat cald, facut din carne de vita cu rosii uscate, chili uscat si fasole rosie, sare, piper si condimente, amestecate intr-un ceaun. Apoi, in 1893, in cadrul unei expozitii internationale organizate la Chicago, unul din standurile prezente a preparat si oferit spre degustare acest fel de mancare, urmand ca in anii urmatori sa apara in meniurile restaurantelor cu specific mexican sau tex-mex. Haideti sa vedem cum se prepara aceasta reteta:

Timp de preparare: 40 min, 2portii, Dificultate: medie

INGREDIENTE: 

  • 450 g carne tocata de vita (pulpa sau ceafa de vita sau vitel)
  • rosii la conserva, despielitate
  • rosii proaspete
  • 1 lingura pasta de tomate
  • chili rosu
  • ardei iute verde
  • fasole si fasole neagra mica (o conserva)
  • 450 g fasole rosie sau pestrita (optional, o conserva)
  • 1 1/2 ceapa, morcov
  • chimion, dafin, oregano, coriandru
  • bulion
  • 150 g telina
  • lipie sau orez balsamic (pentru servit)

MOD DE PREPARARE: 

Aceasta este o mancare buna, pentru orice perioada a anului si mai ales pentru o ocazie speciala, dar mai informala, intre prieteni. Intai, se toaca ceapa cubulete si se pune la calit pe foc rapid. Se toaca marunt si se adauga la calit si chiliul si ardeiul iute verde (fara samburi), apoi se adauga carnea tocata – la fel ca la pastele bolognese. Se amesteca, la foc mic.

Se iau rosiile, setoaca si se alauga cu tot cu zeama. Chili con carne este o mancare zemoasa. Se adauga pasta de rosii, se amesteca bine si  apoi se adauga si rosiile despielitate, taiate cubulete. Cu cat sta mai mult compozitia, cu atat mai bine. Se adaunga cimbrul, morcovul, telina (toate taiate mai mari), care trebuie sa fie ferme, sa ramana bucati, sa nu se inmoaie.

Chili con carne se face intr-un ritm alert. Se adauga oregano peste compozitie, chimionul, usturoiul, piperul boabe si piperul negru zdrobit. Daca nu mai este zeama, se adauga si niste apa. Apoi se pune fasolea. Se lasa cam jumatate de ora daca se foloseste fasole din conserva, daca nu o ora si un sfert. In final, trebuie sa ramana doar concentratia de carne si legume.

Pofta buna!

 

Aceasta reteta a fost pregatita pentru catalogul Mega Image, prietenii mei de nadejde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5