Avocado a intrat în alimentația noastră de parcă am fi crescut cu el de mici. Considerat un super-aliment, plin de vitamine și minerale (dar și 200-300 kcal per bucată), fructul aproape că se confundă cu guacamole și avocado toast. Dar el poate fi mai mult de atât și merită tratat cu grijă, pentru a obține cele mai bune feluri de mâncare pe baza lui.
În magazinele din România nu se găsesc foarte multe sortimente de avocado (vreo 3-4 din peste 500 de varietăți) și, în general, le găsiți în două forme: fructele încă necoapte, pe care să le luați pentru peste câteva zile, și cele ready-to-eat, adică gata de mâncat, ambalate individual și la prețuri ceva mai mari. Cu cât coaja este mai închisă la culoare, cu atât e mai copt. Cu cele încă tari, trebuie să aveți răbdare câteva zile, ținându-le la temperatura camerei. În frigider, procesul de coacere va fi întârziat. Cu cele gata de mâncat trebuie să fiți atenți să nu fie deja prea coapte și să descoperiți când ajungeți acasă că jumătate din ele trebuie aruncate. Mai ales că părțile înnegrite ar fi bine să nu ajungă în farfurie. Cele maro sunt în regulă să fie consumate, deși textura în aceste părți este una mai moale. Părțile care s-au înnegrit, însă, arată semne de putrezire, așa că trebuie aruncate.
Verificarea gradului de coacere se poate face și la codiță. Dacă aceasta se desprinde ușor, imediat, atunci avocadoul este bun de mâncat. Dacă, însă, a depus un pic de rezistență, înseamnă că este încă necopt. Totuși, odată îndepărtată codiță, aerul va pătrunde în fruct și va accelera procesul de coacere. Deci după ce ați îndepărtat-o, probabil că fructul va fi gata de mâncat chiar a doua zi.
Odată tăiat, avocadoul se va oxida destul de repede, așa că pentru a se păstra câteva ore sau încă o zi, este nevoie de câteva trucuri. Zeama de lămâie previne oxidarea. Dacă nu este nevoie, nu tăiați bucăți și nu decojiți jumătatea de fruct pe care nu o folosiți pe loc. Coaja va reduce suprafața oxidabilă. Partea rămasă poate fi acoperită și cu ulei de măsline, iar o învelire în folie alimentară, care să fie cât mai în contact cu suprafața pulpei, este și ea binevenită.
Dacă sunteți obișnuiți să consumați avocadoul doar în guacamole sau avocado toast, maximum și într-un smoothie, ar trebui să știți că acesta este foarte bun și pus pe grătar sau făcut pané, ba chiar ingredient pentru brioșe și checuri, pentru nota grasă, bogată a acestora. Și nu uitați să îl asezonați! De la banalele sare și piper, la boia și alte condimente.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5