chefjosephhadad.ro

Blog

Aventuri culinare cretane

2 Comments

Saptamana trecuta am facut un voiaj fulger in Insula Creta. Am avut placerea de a fi invitat acolo pentru un schimb de experienta si pentru a vizita una dintre cele mai importante plantatii de maslini. Se spune ca acolo se produce unul dintre cele mai bune uleiuri de masline din lume. Multi premiat si apreciat pentru calitatile sale. Dupa ce am gatit cu el si am si gustat, pot confirma ca grecii fac un ulei extraordinar.
Vizita m-a bucurat foarte tare pentru ca mi-a provocat si nostalgii din vremea copilariei, Creta seamana foarte mult cu locurile in care m-am nascut si am copilarit, in Haifa. Ca si clima, ca si stare, ca si mancare, ingrediente, legume in special. Mie imi place sa mananc cat mai natural posibil, sunt mare consumator de salate. Iar acolo mi s-a parut imparatia celor mai gustoase legume, salate si verdeturi. Am gustat acolo sparanghel salbatic, cules de pe culmile insulei. Chef-ul unuia dintre cele mai apreciate restaurante din zona merge in fiecare dimineata sa culeaga, inainte sa se apuce de treaba. Mi s-a parut fantastic.

Prima oprire a fost in Heraklion, unde am vizitat o crescatorie de melci. Am gustat acolo cei mai buni melci la borcan, cu diferite ingrediente. Imaginati-va cum e sa stai intre mai bine de 2 milioane de melci in jurul tau.
creta002

A urmat proba gatitului cu melci. Am ajuns la restaurantul Avli, unul dintre cele mai cautate din zona. Si mi-au demonstrat ca nu sunt doar vorbe. Impreuna cu o echipa senzationala de-a locului, am gatit un preparat pe baza de somon cu melci si alte ingrediente delicioase. Ce a iesit, nu se povesteste, se gusta. Au fost prezenti si cativa jurnalisti, curiosi sa vada un altfel de show culinar. Cu totii au savurat din plin reteta mea, lucru care mereu ma face fericit. Sa ii vad pe oameni cuceriti de gustul preparatelor mele.

Asta pana m-au cucerit ei pe mine, cu minunata lor mancare. Sunt un om simplu in viata de zi cu zi, imi place mancarea cat mai simpla. Am un stil alimentar cat se poate de sanatos si imi plac mult retetele simple, de baza. Aici m-am simtit foarte rasfatat, am gustat cateva preparate specifice insulei. Nu va pot descrie cat de bune, merita zburat pana acolo pentru mancarea lor.

creta006 creta010

A doua zi, am pornit spre Chania, taramul celor mai buni maslini. Am vizitat acolo o plantatie impresionanta, unde am vazut si unul dintre cei mai vechi maslini din lume, un arbore cu istorie de peste 3500 de ani. A fost un moment emotionant pentru mine, nu imi venea sa cred ca s-a putut pastra astfel.

creta014

Odata cu vizita pe plantatie si la fabrica, am participat si eu, pentru prima data, la un scurt ritual de cules al maslinelor. Este un procedeu anume, nu e asa simplu cum pare. Iti trebuie multa rabdare si grija, caci maslinele nu trebuie lovite nici macar un pic. Mi s-a parut incredibil cata pasiune au oamenii de acolo pentru ce fac. Doar nu degeaba iese de acolo unul dintre cele mai bune uleiuri de masline din lume.

creta001

Si a urmat o noua runda de gatit, de data asta la un restaurant cu o panoramica spectaculoasa. Aici am fost impresionat de primirea oamenilor, dar mai ales de ce-am descoperit in bucatarie. O multitudine de legume de gradina, dar si multe salbatice, exact cum imi plac mie cel mai tare. Si ce branzeturi. Si ce rosii, Si ce mirodenii. M-am bucurat atat de mult sa descopar sparanghelul salbatic, ca am si adus putin cu mine, in valiza.

La restaurantul Nykterida, cel mai faimos restaurant din insula, am fost cucerit din nou de bucataria specifica, iar unul dintre preparate a fost pur si simplu ravasitor de gustos: tocanita de castane. Ceva asa de bun, credeti-ma ca mai rar. Am luat reteta cu mine si sper sa o prepar si aici cat de curand.

Pacat ca a fost asa de scurta vizita. Acolo fiind, mi-am dat seama ca mi-ar fi trebuit minim o saptamana ca sa am parte cu adevarat de o experienta gastronomica cretana. Un lucru e sigur, ma voi intoarce. Le multumesc ca m-au avut si pentru ca am avut ocazia sa retraiesc putin perioada adolescentei, cu ale ei savoruri mediteraneene.



Pe curand,
Joseph H.

2 comments on “Aventuri culinare cretane

  1. szasz raul albert

    felicitari pentru toata munca depusa si pentru ca vati implinit visul de a fi un adevarat chef mai ales ca sunteti in romania!!!eu unul ma mandresc cu dumneavoastra.felicitari

  2. matei nicusor

    Domnule Hadad,

    Ma numesc Matei Nicusor si reprezint doua mari companii in Romania distribuitoare de caviar(provenienta Iran,Rusia,Germania,Franta,Italia) si fructe de mare.Produsele sunt de o calitate exceptionala.
    V-am vazut la TV,intr-o emisiune,si m-a impresionat extrem de placut si elegant cu care ati abordat diferite subiecte si ati vorbit de profesia dumneavoastra.
    Un om deosebit!

    Cu stima,
    Matei Nicusor
    Sales Manager
    0040765326644

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5