chefjosephhadad.ro

Blog

Ardeii pregătiți pentru iarnă

No Comments

Dacă săptămâna trecută am povestit despre vinete, acum le-a venit rândul ardeilor, o altă legumă de sezon foarte versatilă, delicioasă și plină de nutrienți. Fie că sunt consumați proaspeți, având o textură crocantă, fie că sunt gătiți, atunci când capătă o textură moale și catifelată, ardeii pot fi pregătiți într-o grămadă de feluri, iar în ceea ce urmează vă dau câteva idei gustoase pentru păstrarea lor sau consumarea imediat.

Ardeii copți pot fi pregătiți fie pe grătarul cu cărbuni, fie pe plită sau o tigaie pe aragaz, dar și în cuptor. Această procedură va ajuta la concentrarea zaharurilor din pulpă și în același timp o va impregna cu gustul afumat dat de coaja arsă. Oricum i-ați pregăti, după ce s-au copt, puneți-i într-o pungă de plastic sau într-un castron acoperit cu folie alimentară și lăsați-i 10 minute. Vor „transpira” și va fi mult mai ușor să le curățați coaja. Pentru o aromă afumată mai intensă, ardeii trebuie copți direct pe flacără, fie că vorbim de un grătar în aer liber sau flacăra de la aragaz. Păziți-i, pentru că pielea se arde repede, iar când îi curățați, nu îi treceți pe sub jetul de apă, ca să nu pierdeți și o parte din aroma afumată.

În schimb, dacă vreți să vă bucurați de aroma dulce a lor fără cea afumată de la coacere, curățați pielea ardeilor cruzi cu un peeler sau un cuțit fin, pentru că aceasta este ușor amăruie. Având în vedere forma ușor neregulată a lor, nu este nevoie să îndepărtați toată pielea, ci o mare parte din ea.

Pentru congelare, spre deosebire de alte legume, ardeii nu trebuie blanșați înainte. Odată curățați și tăiați după preferințe (joulien, cubulețe), puneți-i pe o tavă sau farfurie pe care ați pus hârtie de copt, într-un singur strat și dați-i la congelator. Odată ce au înghețat în bucățele individuale, îi puteți pune în pungi, altfel, dacă îi puneți cruzi în pungi, se vor lipi și nu vor mai putea fi desprinși decât la o dezghețare totală, atunci când își vor pierde și textura.

Dacă aveți congelatorul plin, o altă modalitate de conservare a lor este prin uscare sau deshidratare în cuptor. Când vreți să îi gătiți, este suficient să îi readuceți la viață cu niște apă fierbinte în care îi lăsați câteva minute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5