Vă spuneam în articolul despre diversele tipuri de zahăr că o să revin cu câteva informații despre înlocuitorii zahărului, așa că iată ce și cum puteți consuma și folosi în preparatele voastre. Iar când mă refer la înlocuitori, nu este vorba neapărat de cei artificiali, ci de alte substanțe dulci folosite în deserturi.
Așa că o să încep cu cel mai răspândit dintre ei: mierea.
Mierea
Când decideți să o folosiți în preparatele voastre trebuie să țineți cont de două aspecte în primul rând: pe de o parte mierea este cam cu 25% mai dulce decât zahărul, deci trebuie pusă în cantități mai mici decât acesta, iar pe de altă parte mierea, în funcție de planta din care provine, are gusturi diferite, așa că trebuie să țineți cont de schimbarea gustului final al preparatului.
În plus, când decideți să înlocuiți zahărul în prăjituri cu mierea, trebuie să mai aveți în vedere câteva detalii, astfel încât să nu stricați rezultatul final. Pentru o cană de miere, reduceți cu un sfert de cană din cantitatea totală de lichide puse în prăjitură (ulei, lapte, etc). Apoi, la fiecare cană de miere, adăugați 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu ca să neutralizeze din aciditatea mierii. Iar când dați la cuptor, reduceți temperatura acestuia cu aproximativ 15 grade, ca să preveniți arderea.
Fructoza
Este acel compus ce se găsește în mod natural în fructe și legume, dar care este sintetizat și în formă pură pentru folosit în preparatele dulci destinate diabeticilor, de exemplu. Pentru că își schimbă proprietățile atunci când este încălzită sau amestecată cu alte lichide, fructoza este greu de folosit în rețete care nu sunt scrise de la început cu ea, pentru că se produc altfel reacțiile chimice.
Siropul de porumb
Nu este prea ușor de găsit ca atare în magazinele de la noi, însă îl vedeți adesea în lista de ingrediente a produselor gata preparate. Acesta poate fi o alternativă atunci când rețeta cere sirop de zahăr, dar parcă tot mai bine este să folosiți siropul de zahăr decât cel de porumb.
Stevia
Este un alt îndulcitor natural obținut dintr-o plantă, din stevia, care nu este același lucru cu autohtona ștevie de primăvară. Stevia este mult mai dulce decât zahărul, așa că înlocuirea lui în rețete presupune compensarea cu alte ingrediente care să acopere cantitățile rămase lipsă din eliminarea zahărului. Acestea pot fi piureuri de fructe, iaurt sau albuș. O cană de zahăr se înlocuiește cu 24 de pliculețe de stevia sau 1/3 cană de stevia ori două lingurițe de concentrat lichid, în funcție de forma în care o găsiți de cumpărat.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5