chefjosephhadad.ro

Blog

Alternative creative pentru lasagna clasică

No Comments

Dacă data trecută am povestit despre ponturile care fac lasagna clasică perfectă, astăzi o ducem la nivelul următor, adăugând un plus de creativitate, cu ingrediente noi și tehnici alternative.

Dacă pastele obișnuite merg bine cu sosul pesto, fie el făcut în casă (așa cum recomand eu, pentru că este foarte simplu de făcut), fie de la borcan, de ce nu ar merge și lasagna? Odată ce v-ați decis să îl folosiți, puteți să îl strecurați în strat subțire între clasicele straturi de sos bolognese și bechamel, puteți să îl puneți într-un strat mai generos dacă mergeți pe varianta unei lasagna doar cu sos alb (și ciuperci) sau puteți să îl puneți deasupra, la final, pentru a definitiva preparatul.

O altă variantă surprinzătoare pentru clasica lasagna este folosirea pastelor ravioli în loc de foile clasice de paste. Puneți straturi de sos ragu, bechamel și ravioli. Pentru o variantă de gust mai neutră, folosiți ravioli umpluți cu brânză, însă îi puteți încerca și pe cei umpluți cu ciuperci pentru a da o notă umami preparatului final.

Tot cu umami vin și anșoa, micii peștișori care pot fi transformați în pastă și adăugați în sos. Merg bine în lasagna clasică cu sos alb, dar și în lasagna puttanesca din sudul Italiei, făcută cu un sos din usturoi, măsline, ulei, ardei, capere, roșii, usturoi și anșoa. La această variantă, ricotta este brânza potrivită.

O alternativă interesantă este înlocuirea stratului de paste din mijloc al lasagnei cu felii de dovlecel. Pentru mai multă textură, prăjiți fâșiile de dovlecel înainte de a le pune. Iar pentru o variantă gluten-free, înlocuiți complet pastele cu feliile de dovlecel. Pentru o lasagna cu arome de toamnă-iarnă, folosiți în locul fâșiilor de dovlecel, felii subțiri de dovleac copt sau pus pe grătar.

Deși nu face parte din rețeta originală, spanacul poate fi un ingredient gustos în lasagna, dacă ne inspirăm din pastele clasice umplute cu ricotta și spanac. Așadar amestecați spanacul sotat cu brânza și puneți compoziția între straturile de paste, pentru o versiune mai ușoară.

Un ingredient pe care poate că nu vi l-ați fi imaginat în lasagna este scorțișoara. Aceasta, însă, dă note interesante sosului ragu când este pusă în cantitatea corespunzătoare, intensificând aromele.

Iar dacă pentru versiunea vegetariană de lasagna sunteți obișnuiți să folosiți ciuperci, lintea este o alternativă interesantă și bună sursă de proteine. Cel mai bine este să folosiți în locul cărnii linte maro sau verde, care este mai fermă în comparație cu cea roșie (portocalie), pentru a oferi textura dorită sosului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5