chefjosephhadad.ro

Blog

Alimente care substituie aluatul de plăcintă

No Comments

Cofetăria-patiseria nu e chiar pentru toată lumea. Iar pregătirea unui aluat perfect poate fi chiar complicată, dacă nu ai experiență. Ba iese prea sfărâmicios, ba prea tare, ba se rupe când vrei să îl transferi în tavă, ba rămâne necopt… o întreagă serie de probleme!

Dar ce ați zice de niște variante mult mai la îndemână de a face aluaturi pentru plăcinte de tip american, pentru tarte sau cheescake folosind ingrediente pe care poate că le aveți deja în casă și, unele din ele fără să mai necesite coacere. Deși acest proces termic intensifică gustul și este recomandat.

Cei mai previzibili sunt biscuiții digestivi, de care probabil că știți deja de la rețetele de cheesecake. Însă merg bine și pentru blatul tartei cu cremă de lămâie și bezea. Dar nu sunt potriviți pentru tartele cu fructe (care nu au un strat intermediar de cremă), pentru că se înmoaie prea tare din cauza umidității fructelor. Trebuie doar să îi sfărâmați și să îi amestecați cu unt topit, pentru ca apoi să îi întindeți în forma de tartă. Acest blat poate fi folosit ca atare sau poate fi copt.

La fel de ușor de folosit sunt și fulgii de porumb, care oferă o textură crocantă blatului și nici ei nu trebuie copți. În funcție de tipul fulgilor aleși, va trebui să adăugați probabil și o cantitate de zahăr la „aluat” și va trebui să folosiți mai mult unt decât la biscuiți, pentru că fulgii de porumb nu au deloc grăsime, spre deosebire de biscuiți, care au. Crusta de plăcintă făcută din fulgi de porumb merge bine cu tartele cu cremă și este o opțiune foarte bună pentru cei cu intoleranță la gluten.

Fulgii de ovăz, însă, necesită un pic mai multă muncă. Nu sunt crocanți din fire, așa că trebuie ajutați. Se pun în robotul de bucătărie cu unt, zahăr și sare și se macină până devin un fel de nisip ud. Se pot adăuga și diverse mirodenii, cum ar fi scorțișoara sau coaja de lămâie. Se întinde apoi în tavă și să dă la o precoacere înainte de a se adăuga umplutura (cremă sau brânză).

Probabil că și biscuiții Oreo i-ați mai întâlnit prin rețete de cheesecake sau tarte de ciocolată, dar nu pot să nu îi menționez. Mai ales că acest „aluat” merge bine și cu o cremă de vanilie sau un ganach de ciocolată și ceva fructe acrișoare pe deasupra, ori o cremă de cocos. Nu necesită precoacere și, având în vedere că Oreo sunt de post (sau vegani), puteți face o tartă cu crema de cocos numai bună pentru cine nu consumă produse de origine animală. Sunt mai gustoși blendați cu unt, însă puteți folosi unt de cocos sau puteți folosi doar unul din cei doi biscuiți din sandviș și crema, astfel încât crema să lege firmiturile de biscuiți.

Nucile de tot felul pot fi și ele folosite. Fie că alegeți caju, nuci, fistic, migdale, pecan sau un mix din ele, trebuie să le puneți în robot cu unt și zahăr și să le procesați până au textura unui nisip ud. Pentru varianta vegană, folosiți tahini în loc de unt. După ce se întinde blatul în tavă, trebuie precopt, pentru a intensifica aroma. Merg bine cu creme de ciocolată (albă sau neagră), vanilie sau caramel sărat.

Un ingredient poate surprinzător îl reprezintă covrigeii. Tenta lor sărată dă o savoare aparte prăjiturii finale. Zdrobiți-i și amestecați-i cu zahăr și unt topit pentru un blat ce merge bine și cu o cremă de vanilie, și cu un cheesecake cu caramel sărat, o cremă de banane sau poate de unt de arahide. Pentru o aromă mai intensă, puteți precoace crusta, dar nu este neapărat necesar.

La fel de surprinzător probabil că este și orezul. Fierbeți-l bine și amestecați-l cu ou, zahăr și alte mirodenii după gust și întindeți-l în tavă. Dați la cuptor până se întărește și devine ca o crustă, iar apoi lăsați să se răcească și turnați umplutura dorită (cremă de vanilie, piureuri de fructe, cremă de cocos, etc). Puteți folosi acest blat și pentru plăcinte sărate, înlocuind zahărul cu sare și adăugând, eventual, cașcaval ras în blat, iar apoi puteți umple plăcinta cu brânză, carne, sau compoziție de quiche, fiind și acesta o bună alternativă fără gluten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5