Ador fructele de padure si versatilitatea lor in integrarea in diferite preparate, de la deserturi delicioase si pana la sosuri pentru feluri principale sau pentru aromarea unei salate proaspete si usoare. Culorile intense, textura delicata si zeama racoritoare fac din ele unele dintre ingredientele preferate de intreaga familie, iar pe deasupra mai au si o multime de beneficii pentru sanatate: consumul lor ajuta la lupta impotriva obezitatii, manganul din componenta ajutand la arderea grasimilor prin mentinerea valorilor inalte ale ratei metabolice, sunt bogate in fibre si minerale si ajuta la diminuarea riscului de boli cardiovasculare si cancer.
Le gasim proaspete pe piata in special pe timpul verii, caci atunci este sezonul lor in Romania, dar le putem achizitiona din piete sau supermarket pe intreaga durata a anului sau chiar si congelate iarna, desi gustul dulce acrisor, zemos si textura catifelata le au cele mai bune cand sunt proaspete. Dintre toate aceste fructe pe care m-am obisnuit sa le folosesc in creatiile mele gastronomice, azi m-am gandit la zmeura si la cum sa va inspir si sa va incant vizual cu trei retete de deserturi delicioase.
Sfarsitul de saptamana este o ocazie ideala pentru a incerca ceva nou in bucatarie si a va pune in practica talentul si pasiunea pentru ceva dulce, dar si a va face fericiti membrii familiei cu un desert care arata bine si are un gust delicios si savuros.
Chocolate dream cu zmeura si alune de padure
Timp de preparare: 15 min, Cantitate: 2 portii, Dificultate: usor
Ingrediente:
175 g ciocolata neagra (fulgi, cu continut mare de unt de cacao, pentru gatit)
50 g ciocolata alba (la fel, pentru gatit)
25 g zahar
75 ml lapte
250 ml smantana lichida pentru gatit, grasa
Zmeura proaspata
Alune de padure
Migdale tocate
Biscuit fraged
Topping de ciocolata
Sos de zmeura
Preparare:
Cu o zi inainte de servire, pregatim baza, un ganache – o reteta foarte usoara. Intr-o cratita aflata pe foc se pune smantana, laptele si zaharul. Se toarna fulgii de ciocolata neagra si alba si se amesteca bine, la foc mic, pana se topesc. O sa iasa un ganache foarte aromat.
Se ia cratita de pe foc, se pune compozitia intr-un pahar termorezistent, iar apoi in forme de silicon, care se vor tine la frigider 24 de ore. In fiecare forma de silicon, se va pune care un biscuit gata facut, crocant. Cand se va rasturna forma, biscuitul va ramane dedesupt.
Prezentare pe farfurie:
Se scoate din forma de silicon biscuitele si ganache-ul. Se aseaza pe farfurie si se pudreaza cacao, iar apoi se toarna topping-ul de ciocolata. Se adauga zmeura, alunele de padure, migdalele (acestea se toaca si caramelizeaza in prealabil). Decorarea va fi facuta cu cateva picaturi de sos de zmeura sau cateva desene. Arata spectaculos!
Papanasi festivi cu branza Saint Felicien si zmeura
Timp de preparare: 75 minute, Cantitate: 8 portii, Dificultate: usor
Pentru papanasi:
190 g branza de vaci dulce, proaspata
60 g branza Saint Felicien
2 oua
250 g faina
50 g zahar
Bicarbonat
Pentru crema de vanilie:
500 ml de lapte
125 g de zahar tos
50 g faina
5 galbenusuri de ou
250 ml de smantana lichida
1 baton de vanilie
Pentru decor:
1 fruct al pasiunii
3-4 lingurite de smantata grasa
zahar pudra
cateva capsune
zmeura
dulceata de afine
alune de padure caramelizate
Se bat ouale, se adauga branza de vaci si branza Saint Felicia si se amesteca aceasta compozitie cu degetele. Se toarna faina, putina vanilie (esenta sau 1 bob) si putin bicarbonat. Se amesteca bine, astfel incat compozitia sa nu fie nici moale, nici tare. Se lasa deoparte o ora-doua.
Se pregateste un sos de vanilie (se poate folosi inghetata de vanilie, dupa preferinte). Se pune la fiert 400 ml de lapte. 125 g de zahar si 250 ml frisca, apoi se adauga vanilie (baton sau esenta). Se lasa apoi la fiert. Separat, in 100 ml de lapte se amesteca cele 5 galbenusuri de ou si 50 g de faina, astfel incat sa nu faca cocoloase (daca face, trebuie strecurat). Cu un polonic, se ia amestecul acesta si se integreaza in cel care este pe foc, cu un tel, continuu, pana se leaga si stropeste, clocotind. Se ia de pe fos si se lasa deoparte.
Intr-o tigaie cu ulei, se pun mingiute din compozitia de papanasi – ies 5 bucati. Pe masura ce se prajesc, se scot pe o hartie absorbanta. Dupa 1-2 minute, se taie in jumatati. Atentie, cel mai bine se taie folosind un cutit de paine, cu dintii mai mari!
Prezentare:
Pe o farfurie intinsa, se pune sosul de vanilie (sau inghetata de vanilie). Se taie cateva rondele de fructul pasiunii si se pun peste sos, o sa arate spectaculos. Deasupra se aseaza oblic cateva felii de papanasi, se pun 3-4 lingurite de smantana grasa si o ploaie de zahar pudra. Se decoreaza cu zmeura, dulceata de afine, capsunele si alunele de padure caramelizate. Delicios!
Desert cu dulceata de zmeura si crème pâtissière
Timp de preparare: 30 minute, Cantitate: 1 portie, Dificultate: usor
Foi de placinta
Dulceata de zmeura
125 g zahar
70 g de faina
3 galbenusuri de ou crude
1 bol cu 300 ml de lapte. alt bol cu 200 ml de lapte
Zahar pudra pentru decor
Zmeura si capsune proaspete
Un baton de vanilie
Unt topit
Creme patissiere se face cu o zi inainte de a pregati desertul, trebuie sa fie rece. Se pune intr-o oala 300 ml de lapte cu 125 g de zahar. Se amesteca bine si se pune pe foc. Se taie pe lung batonul de vanilie si se pun cateva seminte in oala. In alt bol, cei 200 ml de lapte, 3 galbenusuri crude si faina se amesteca bine cu telul. Se ia un polonic din compozitia fierbinte de lapte cu vanilie si se toarna in vasul cu faina, galbenusuri si lapte rece pentru a regla temperatura. Se amesteca bine totul si se toarna in vasul aflat pe foc mic, amestecand pana se face o crema.
Peste foaia de placinta se intinde untul topit cu o pensula, acoperind-o. Se mai adauga o foaie deasupra, care trebuie unsa, la fel, cu unt (astfel, untul ajuta sa ramana separate si crocante, ca un mille-feuille).
Se pune crema patissiere intr-un poche. Cam la 3 cm de marginea de jos a foilor de placinta suprapune se trage o linie groasa de creme patisserie, de la un capat la altul. Intr-un alt poche se pune dulceata de zmeura si se traseaza o dunga peste cea de crema. Se pun jumatatile de zmeura din loc in loc si se acopera cu marginea de jos a umpluturii. Trebuie apasat cu degetele si rulat de doua ori, pentru a obtine un tub lung, care se va unge cu putin unt si va fi pus la cuptor 4 min, la 200 de grade C.
Prezentarea:
Se scoate de la cuptor foietajul, se taie in doua si se aseaza in V sau X pe farfurie. Se presara putin zahar pudra si se adauga zmeura si capsune taiate pe din doua. Pentru un efect mai puternic, se pot adauga fire de zahar caramel.
Sper ca v-au placut recomandarile mele de deserturi pentru sfarsit de saptamana si astept parerile voastre dupa ce le-ati preparat si gustat!
*Retetele au fost pregatite pentru revista Mega Image.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5