chefjosephhadad.ro

Blog

Ravioli cu Camembert si spanac

No Comments

Pastele sunt acel ingredient care ne aduce mai aproape pe noi toti, din orice colt al lumii am fi si ne face sa ne bucuram de gusturi deosebite, traditie pentru gastronomie, dar reprezinta si un simbol al diferitelor perioade istorice. Sigur ca nu mai au nevoie de niciun fel de prezentare, acestea sunt cunoscute, folosite si apreciate. As spune ca sunt universale si, desi in imaginea colectiva, isi au provenienta din bucataria italianeasca si inspiratia in zona mediteraneana,  ati fi surprinsi sa aflati ca originea pastelor este destul de indepartata: se pare ca in jurul anului 1100 i.Hr. in China s-ar fi consumat primele paste si va abia mai tarziu, in jurul anului 400 i.Hr. etruscii le-ar fi adus in Peninsula Italica. 

Si daca tot v-am deschis apetitul si pentru cateva informatii despre acest preparat atat de versatil si atat de utilizat la nivel mondial, voi continua spunandu-va ca in lume exista, oficial, 310 tipuri de paste. Sigur, in functie de diferite tari sau diferite regiuni, se pot adapta si numi cat mai divers si atunci s-ar depasi 1000 de feluri, insa aceste 310 tipuri isi pastreaza numele italian.

In Italia, se produc anual 3.3 milioane de tone de paste, tara aceasta fiind principalul producator si consumator, urmata de Statele Unite cu 2 milioane de tone, Brazilia cu 1.3 milioane si Rusia cu 1 milion. Si daca vorbim de consum, sa stiti ca italiani mananca, de persoana, anual 25,3 kg de paste, urmati in clasament de Venezuela si Tunisia cu cate 13,2 kg si respectiv 11,9 kg. In Romania, consumul de paste nu este atat de ridicat, fiind estimat doar la 2,2 kg de persoana, in fiecare an. Dar un lucru foarte important este faptul ca acest ingredient este printre cele mai echilibrate din punct de vedere nutritiv: fiecare 100 g de paste contine 11 g de proteine, 1,4 g de grasimi si 79 g de carbohidrati, contine calciu, potasiu, fosfor si vitamine. Iar evident, savoarea lor, in combinatie cu sosuri si  mirodenii, fac din ele unul dintre preferatele noastre.

M-am gandit sa va prezint si recomand o reteta de Ravioli delicioasa, cu camembert si spanac, anghinare si sparaghel, in care gusturi atat de diferite creeaza o armonie neasteptata. Raviolii se pot prepara cu felurite umpluturi, de obicei carne, insa eu am ales branza Camembert si spanac de aceasta data.

Ingrediente (pentru doua portii): 

Pentru aluat: 

250 g faina, 70 g faina

3 galbenusuri, 1 ou intreg

2 lingurite de ulei de masline

un varf de sare, 2 linguri de apa

Pentru umplutura:

1/2 de pachet de Camembert

350 g spanac verde

1/2 salota, 30 g unt

sare, piper negru zdrobit

Pentre sos:

400 g carcasa de pui

1/2 morcovi

1/4 ceapa

60 g radacina de telina

1 lingurita de pasta de rosii

1/2 foaie de dafin

3 fire de cimbru

3-4 boabe de piper

3 linguri de ulei de floarea-soarelui

6 linguri de armagnac sau coniac

1 catel de usturoi

150 ml vin alb demisec

1/2 l de apa

Altele: 

6 bucati de sparanghel

2 bucati de anghinare

seminte de fenicul

salata cresse

Preparare: 

Se pregateste aluatul de ravioli, amestecand toate ingredientele cu mana. Daca aluatul e putin moale, se mai adauga faina – in final, trebuie sa fie elastic. Se formeaza un cocolos, se acopera bine cu faina, se inveleste intr-o foaie de nailon si se lasa la frigider o ora si jumatate.

Umplutura pentru ravioli: se incalzeste apa cu putina sare, se adauga spanacul care se lasa 30 de secunde in apa fierbinte, iar apoi se scoate in apa cu gheata, unde va sta 3-4 minute. Se scoate apoi, se strecoara bine si se toaca. Din branza Camembert se fac cuburi foarte mici. Se toaca salota, se soteaza cu unt pana devine aurie si se strecoara. Se adauga in compozitie salota, alaturi de branza Camembert si spanac, apoi sare si piper si se amesteca bine si se lasa deoparte.

Sosul: Intr-o oala, in ulei foarte incins, se adauga carcasa de pui si se amesteca pe foc puternic, pana cand se inchide la culoare, devenind maronie. Se adauga morcovul taiat in jumatate, telina, foaia de dafin, piper, usturoi, 3 fire de cimbru. Se amesteca totul 4-5 minute, pana cand radacinoasele se inmoaie. Se adauga apoi pasta de rosii si, dupa 2-3 minute, se pune armagnac (sau coniac) si se amesteca bine. Se toarna vinul, amestecand continuu, apoi si apa si se lasa la fiert pana scade si culoarea sosului devine galben-mustar. Cand apa a scazut la jumate, se strecoara sosul printr-o sita fina, apoi se asezoneaza cu sare si piper.

Pentru ravioli, se scoate aluatul din frigider, se presara faina pe blatul de lucru si se intinde coca cu sucitorul, cat mai subtire. Se fac triunghiurile: se taie din aluat cate un patrat de 7 cm, se aseaza compozitia intr-o dunga diagonala, se bate un ou si cu furculita se intinde pe marginile patratului, se pliaza, astfel incat sa se obtina un triunghi, iar apoi se suprapun cele doua varfuri ale bazei, apasand usor; cu o pensula se intinde un pic de ou. Dupa ce sunt gata, se pregateste o oala cu apa, sare si o lingura de ulei de floarea-soarelui. Se pun inauntru ravioli si, de cand apa clocoteste, se lasa 2 minute, apoi se scot. Se curata sparanghelul (varf verde, de 5-6 cm lungime), se topeste intr-o tigaie 20g de unt, apoi se adauga ravioli, sparanghelul si anghinarea si putina sare.

Prezentare pe farfurie: 

Se aseaza ravioli pe o farfurie semiadanca, se monteaza sparanghelul in buzunarul format de triunghiurile de ravioli, se potriveste anghinarea si se tourna 3-4 linguri de sos pe farfurie. Recomand sa se decoreze cu salata cresse si seminte de fenicul. Se servesc calde.

Pofta buna!

*Reteta a fost pregatita pentru revista Mega Image

Sursa statistici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5