chefjosephhadad.ro

Blog

Vinul kosher

No Comments

După cum poate știți deja, dieta mea este una kosher, în conformitate cu religia mea. Dar în afară de respectarea principiilor acestea pentru mâncare, mă bucur că și vinul pe care îl consum poate fi pregătit după aceleași reguli. Așadar beau numai vin kosher și am astfel de etichete și în restaurantele mele, pentru comunitatea evreiască ce îmi trece pragul.

Dar cu ce este deosebit vinul kosher de cel obișnuit?

În primul rând este supervizat de cei care au grijă de respectarea regulilor kashrut (adică principiile alimentare după care ne ghidăm) încă de la culegerea strugurilor și până la îmbuteliere. Mai mult de atât, în perioada aceasta, a Paștelui evreiesc, există un vin kosher pentru Trecere (Pesach) sau Paște, care trebuie să nu fi intrat în contact cu alimente crescute (precum pâinea sau alte produse cu drojdie) care sunt interzise în aceste zile ale anului.

Vin kosher găsești acum la toți marii jucători de pe piața mondială a vinului, din Franța în Australia, din Chile în Africa de Sud, însă cei mai mari producători de vin permis sunt în Statele Unite. Chiar și în România există un vin kosher pe care l-am cerut eu în mod special și am pornit acest parteneriat cu crama Alira care produce pentru mine un vin bun și kosher în același timp.

Cel mai important pentru un vin ca el să fie declarat kosher este să fie produs de evrei pentru că nu trebuie să lucreze la el persoane care se închină unor idoli. Fiind astfel produs, deci, nu se va lucra la el niciodată de vineri de la lăsarea serii până sâmbătă la apus. Totuși, atâta vreme cât producția este automată și vinul nu este efectiv atins de mâinile non-evreilor, în proces pot fi angrenați și oameni din alte religii.

În Israel, legile preparării vinului sunt însă ceva mai stricte, aplicându-se încă de la faza agricolă, fiind cele mai vechi legi viticole de pe pământ. Astfel, în primii 3 ani de viață ai unei vii, fructele nu sunt bune pentru vin. Nu este permis să se crească alte fructe în vie. Teoretic o dată la 7 ani via trebuie să își ia un an sabatic în care să nu fie exploatată, dar din rațiuni economice există diverse artificii în acest sens. Iar la final ca un fel de zeciuială, 1% din producție este vărsată înapoi în pământ.

Cel mai important de reținut, însă, este că din punct de vedere al gustului și calității, nu există diferențe între un vin kosher și unul non-kosher.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5