chefjosephhadad.ro

Blog

Uleiul ce îmbogățește mâncarea

No Comments

V-am povestit în trecut despre minunatul ulei de măsline, despre cât de bun este el în mâncărurile pe care le pregătit, fie la rece, fie gătite. Dar în afară de uleiul de măsline, sunt atât de multe alte sortimente ce merită atenția noastră. De la uleiul de floarea soarelui, care aici se folosește din plin, la uleiul de susan, folosit pentru aromatizarea felurilor asiatice.

Tipuri de uleiuri speciale

Uleiul de sâmburi de struguri este bun atât pentru prăjirea la temperaturi înalte, cât și pentru folosirea lui în salate. Ideea este că este aproape lipsit total de gust, ceea ce înseamnă că este foarte versatil.

Uleiul de susan este mai curând un condiment, folosit foarte mult în bucătăria asiatică, după cum vă spuneam. Gustul său este foarte puternic și de aceea se pune doar ca un condiment, în cantități limitate. Pentru gătire trebuie să fiți atenți pentru că se arde foarte repede.

Uleiul de cocos este un alt ulei folosit adesea în bucătăria asiatică, mai ales în țări precum India sau Thailanda care au o mare producție de cocos. Și mai reprezintă și niște bucătării foarte faimoase la nivel internațional. Uleiul de cocos se folosește însă numai la gătit, pentru că la temperatura camerei el se solidifică, făcând astfel imposibilă folosirea lui în salate. Acesta este de două tipuri, cu gust și fără gust de cocos. Eu îl prefer pe cel cu gust, pentru că dă o aromă deosebită mâncărurilor.

Uleiul de avocado, de nuci, de fistic și alte varietăți mai rare sunt cel mai bine folosite în salate și preparate reci cu a căror savoare se potrivesc, pentru că sunt uleiuri cu gust puternic.

Oricum ar fi, aveți grijă se le păstrați în condiții optime, păzite de razele soarelui și aer, pentru că toate uleiurile expiră destul de repede, devenind râncede uneori chiar înainte de data de pe etichetă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5