chefjosephhadad.ro

Blog

Toamna se adună varza

No Comments

Este plin sezon de varză, cu munți de căpățâni prin piețe și târguri și știți că îmi place să folosesc legumele și fructele când le este vremea, așa că astăzi povestim despre varză și cum o putem folosi la capacitatea ei maximă, dincolo de sarmale, varză murată și varză călită.

Varza albă poate fi folosită și crudă, dar și gătită, iar la gătire, tehnicile sunt de toate felurile. Recomandarea mea, însă, este să nu o gătiți prea mult timp pentru că își pierde și din textură și din culoare și ajunge să umple bucătăria cu un miros sulfuros neplăcut. Dacă aveți de ales, nu fierbeți varza, ci gătiți-o la aburi, în stir-fry-uri, sotată sau la cuptor, iar dacă este nevoie să o adăugați în rețete ce necesită timp mai îndelungat de gătire, precum supele sau tocanele, atunci adăugați-o mai spre sfârșitul procesului de gătire. Dacă sunteți obișnuiți să gătiți la cuptor vărzucile de Bruxelles, de ce nu ați proceda la fel și cu căpățânile mari? Tăiați varza în 4-6-8 felii (în funcție de mărime), presărați-o cu ulei și sare să dați-o la cuptor până se caramelizează. Sau puneți-o pe grătar și serviți-o ca pe o alternativă vegană a fripturii.

Dar să nu uităm de varza crudă care poate fi folosită și în alte contexte decât cel al clasicei salate cu ulei și oțet sau maioneză ca în cazul coleslaw. Acompaniați-o cu alte legume pentru o salată mai variată sau cu noodles gătiți în stil asiatic, la care adăugați varză crudă tocată fin pentru textură și gust. Însă așa cum folosiți frunzele fierte sau murate pentru sarmale, puteți folosi și frunzele crude pentru wrap-uri surprinzătoare, umplute cu ingrediente gustoase.

Pe de altă parte mai este și varza roșie, care se comportă un pic diferit de cea albă la gătire, și gustul este și el diferit. Acesta este mai dulceag și pământiu, iar timpul de gătire pentru a obține o varză fragedă este mai lung. De fapt, pentru varza roșie chiar se recomandă o gătire îndelungată la foc mic. Pentru a păstra, însă, culoarea în timpul gătirii, adăugați un element acid la mâncare, cum ar fi puțin oțet sau zeamă de lămâie, care nu va avea grijă doar de culoare, ci va da și o complexitate gustului.

Rămânând în registrul de gust, varza are un gust destul de liniștit, care merge combinat cu succes cu diverse condimente. Varianta clasică este cea de sare și piper, cu care nu trebuie să fiți zgârciți. Dar dincolo de acestea, se potrivește și cu ierburi aromatice, semințe de coriandru, chimen, usturoi sau chiar susan. Și de ce nu coajă rasă de citrice sau sos de soia?

Iar dacă rămâneți cu niște varză gătită de care nu mai aveți chef să o mâncați în aceeași formă, încercați să o amestecați cu piure de cartofi și un pic de condimente, și să faceți niște chiftele. Sau amestecați-o într-un stir-fry, cu orez prăjit ori tăieței fierți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5