Prețul șofranului per kilogram este unul halucinant. Dar cine are nevoie de kilograme din el? Pentru că este un condiment extrem de puternic și de aromat, din care este suficient doar un vârf de cuțit pentru a obține un gust delicios.
Dacă nu ați văzut niciodată șofranul în stare naturală, ei bine acesta este o floare care seamănă cu brândușele mov. Marocul este una din țările producătoare, așa că este prezent adesea în felurile noastre tradiționale de mâncare. Noi îl folosim și în preparatele sărate, dar și în deserturi. El este, însă, originar din Vestul Asiei și împărțim pasiunea pentru șofran cu indienii, cei din Orientul Mijlociu și spaniolii, care îl folosesc în diverse mâncăruri celebre, precum paella.
Florile sunt recoltate manual și staminele îndepărtate, aceasta fiind partea folosită. Apoi sunt lăsate la uscat, pierzându-și mult din greutate prin evaporarea apei din țesuturi și astfel, pentru 450 g de șofran uscat este nevoie de la 200 până la 400 de mii de flori. Poveștile despre proprietățile lui au ajuns chiar legendare, precum băile lui Marcus Aurelius despre care se spune că făcea baie în apă cu șofran care să îi bronzeze pielea și să-i sporească potența sau legendele din vremea fenicienilor care făceau prăjituri cu șofran în onoarea zeiței dragostei atunci când voiau să aibă noroc în iubire. Iar din punct de vedere medical, în Antichitate era considerat un bun diuretic și antiinflamator, dar și afrodisiac. Mai mult, era folosit și cu scopuri halucinogene,ca înlocuitor al opiului în Asia Mică, Egipt, India și Grecia. De asemenea, încercați să nu consumați șofranul în timpul sarcinii pentru că poate produce riscul de pierdere a sarcinii.
Ponturi:
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5